Hiv-smitte

Spørsmål

Tema:
Oralsex uten kondom - fare for hivsmitte

Situasjonsbeskrivelse:
Han er ikke hivpositiv, mens hun er hivpositiv/har aids. Hans penis har ingen sår ol.
Spørsmål:
Dersom hun utfører oralsex på han, kan han bli smittet? Har det noen betydning for han om han får utløsning i munnen hennes eller
ikke? Hvorfor?
Merknader:
Synes at tidligere info er noe uklare. Kyssing vil ikke medføre smittefare (7 liter spytt kreves). Dersom han utfører oralsex på henne vil dette innebære risiko for han - dog liten sjanse. Penisen kommer jo bare i kontakt med spytt - ikke 7 liter!- dersom hun utfører oralsex på han.

Mann, 41 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Når det gjelder hiv som med andre seksuelt overførbare sykdommer, så er det ikke mulig å gi noen 100 % sikker garanti for hva som ikke smitter. Derfor snakker vi om sikrere sex - istedet for sikker sex. Noe er mer "farlig" enn andre ting - og det "farligste" i forhold til hiv er når en mann som er hiv-positiv har ubeskyttet (uten kondom) analt samleie med en annen person (kvinne eller mann) - dette ved siden av å dele urene sprøyter med en hiv-psoitiv person.
Ditt spørsmål om om hun som er hiv-positiv kan smitte ved å utføre oralsex på ham (uten at han blir suget med kondom); svaret er at sannsynligheten er liten - men ikke null. Det samme når det gjelder om han får utløsning i munnen hennes - det er liten sjanse for smitte - men ikke null.
Derfor kan noe av informasjonen om dette oppfattes som uklart, fordi man ikke kan gi sikre garantier på "ufarlighet". Slik bare er det.