Hiv smitte

Spørsmål

Jeg fikk et sår på slipemaskinen på verkstedet. SE BILDE. Såret ble åpnet hele veien grunnet slipemaskinens butte form, og blødde svært (i motsetning til en rift da det kun er en stripe som er åpent). Var derimot ikke veldig stort. 2 dager senere sitter jeg å arbeider på en offentlig PC og legger merke til litt resterende størknet blod på det hvite tastaturet (ikke fra meg). Jeg hadde ikke noe plaster på fingeren min da det ikke blødde. Det gjorde derimot forsatt vondt å komme borti såret, og man kunne se en tydelig lyserød overflate på såret, samt størknet blod på yttekantene. Det var ikke en tydelig skorpe på såret, og det kunne forsatt føles litt klistrete ut når man kjente på det. Det kan og ha vært litt frisk blod på deler av såret, særlig i midten.Jeg vet ikke hva som kategoriseres som åpent sår.
Såret er på samme finger som jeg bruker på tastene på tastaturet. Jeg er nå redd for Hiv siden jeg kanskje har presset fingeren min ned i det størknede blodet da jeg tastet på tastaturet, og kan så ha kommet inn i såret mitt. Har lest rundt på nettet og generelt står det at hiv dør i kontakt med luft, men fant et sted det stod: "In rare cases, HIV can be transmitted when infected blood touches a person’s open wound or comes into contact with a person’s eyes" I denne sammenhengen kan det ha vært åpne partier i såret mitt som kan ha kommet i (kort) kontakt med det størknede blodflakene på tastaturet.
1.Er det noe sjanse for hiv smitte i dette tilfelle hvis det skulle være hiv i blodet på tastaturet? Er det mulig at Hiv lever i størknet blod og så blir videreført gjennom et sår på en finger? Vet at det er liten sannsynlig, men er det noe grunn til å være noe bekymret i denne situasjonen? Vet ikke hvor lenge det har vært der
2.Jeg tok på blodet med en annen finger og, og priket så noe ut av nesen. Det kan også da ha kommet i kontakt med en åpen slimhinne inne i nesen.Smitte?
De rundt meg sier det er ingen ting å bekymre seg for.Er selv bekymret.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!
Det er ingen fare for HIV smitte. Viruset lever kun i få sekunder utenfor en vertsorgansisme. Det er derfor helt umulig med smitte slik du beskriver. 2. Det vil gjelde slik beskrevet også med hendelsen med nesa. Blod som ligger på et tastatur eller annet sted, må være kun noen sekunder gammelt for at man kan få en relle smitte. Det anntar jeg ikke er tilfellet. Du kan altså legge all bekymring bort!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-