HIV og oral sex

Spørsmål

Hei! Jeg var hos en prostituert i Oslo, og fikk en liten sugejobb ca 2-3min tror jeg, og så hadde vi sex med kondom ,tror vi brukte kondom på alt egentlig, tror hun spurte om jeg ville ha kondom når hun sugde å, men er ikke 100% sikker da hun kan ha spurt om jeg ikke ville ha det, men tror ikke det, men vet ikke helt. Hun var en prostituert som tilbød seg masse tjenester, bare ikke anal tror jeg, jeg hadde bare det jeg nevnte. Men neste dag hadde jeg feber og måtte spy og har vært litt hostete og til tider, det er 1 uker siden nå. Jeg tror jeg spydde fordi jeg brukte noen medisiner som jeg ikke hadde tatt på lenge og hadde ikke spist, men blir redd for om det kan være symtomer på hiv, da jeg ikke pleier og spy av de medisinene selv om jeg har ventet noen dager med og ta dem, det er seroxat?. Har veldig sjeldent feber også, men kan jo ha vært noe med mangel på søvn dagen før og at jeg frøs litt og ikke hadde lue og sånn når jeg måtte vente på å møte henne og angsten som kom. Er det stor sansynlighet for at hun har hiv og jeg kan ha blitt smittet, hun var fra romania eller noe der omkring.? Det var den 13, er det for tidlig og sjekke seg fredag 26, er redd, vet man må ta en etter 4 uker, men det er slitsomt og vente, hvor sikker er en test da? Er det mange prostituerte som har hiv i norge?, og hvor stor prosent er det for å bli smittet hvis jeg ikke brukte kondom på sugejobben.

Mann 31
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Jeg forstår at du gjennomførte sex med kondom ved samleiet, men er noe usikker på hvorvidt det ble brukt kondom ved episoden med oral sex. Generelt ligger i bunnen at HIV er et lite smittsomt virus og ikke minst at oral sex er mindre smittsomt enn vaginal sex. Du fulgte langt på vei rådene for sikrere sex og brukte altså kondom ved det vaginale samleiet.  HIV overføres ved ubeskyttet vaginal sex med en frekvens som ligger mellom 1 på tusen og 1 på ti tusen samleier, gitt hele og kontinuerlige slimhinner og fravær av annen seksuelt overførbar sykdom. Oral sex er mindre smittsom enn vaginal sex. 


Episoden med feber, oppkast og hoste etter det seksuelle møtet har ingen forbindelse med dette, til det er det gått for kort tid, og oppkast mm. er heller ikke symptomer på akutt HIV-sykdom. Desuten er det vinter og mange hoster jo litt av og til av helt naturlige årsaker. Man kan neppe si noe sikkert om hvorvidt partneren er HIV positiv eller ikke, men det viktige er altså at du ikke hadde ubeskyttet vaginal sex med henne. Å si noe sikkert om frekvensen av HIV blant prostituerte er ikke mulig siden prostituerte ikke undersøkes på dette som gruppe. Men en prostituert vil som oftest at menn skal bruke kondom ved vaginal sex siden de også kjenner til HIV og hvordan HIV smitter, og den vikigste smitteveien er vaginal sex. Poenget er som sagt at oral sex er vesentlig mindre smittsomt enn vaginal sex. 


Første HIV-test kan tas etter 2-3 uker etter det seksuelle møtet. Er HIV-testen negativ da er det overveiende sannsynlig at du er HIV negativ;- bare sjelden blir en negativ prøve tatt ved dette tidspunkt positiv ved senere testing, men for sikkerhets skyld skal man også ta en kontrolltest på et senere tidspunkt.


Derimot kan man smttet av annen seksuelt overførbar sykdom ved oral sex, som chlamydia, gonore og herpes m. fl. Du kan la legen du kommer til ved den første HIV-testen også ta prøver for disse andre sykdommene samtidig. Dette har nok gått bra. Lykke til !