HIV og oral sex

Spørsmål

Hei. Kanskje et dumt spørsmål, men likevel. Gjelder HIV. Jeg vet HIV smitter gjennom bl.a. vaginalvæske, men ikke gjennom bl.a. spytt. Likevel har jeg lest at det er sjanse for å få HIV gjennom munnsex/oralsex. Hvordan kan dette være? Er det kun dersom den som utfører munnsex har rifter eller åpne sår i munnen?

Et scenario: En gutt slikker og suger ei jente som har HIV, og stimulerer klitorisen hennes litt også med penishodet (ikke penetrering). Gutten/mannen har ikke sår/rifter verken i munnen, på tunga eller på penis. Er det da i det hele tatt noen sjanse for smitte av HIV?

Som sagt, et kanskje søkt spørsmål, men også svar på slike spørsmål kan være til hjelp.

Takk for svar.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. HIV-viruset er i seg selv er et meget lite smittsomt virus som smitter på tre måter;- fra mor til barn i svangerskap, ved at blod trenger inn i en annen persons blodbane samt ved sex. Forskjellige seksuelle praksiser er forbundet med varierende grad av risiko for HIV-smitte. Oral sex er svært vanlig, men lite smittsomt når det gjelder overføring av HIV. Å si noe sikkert om graden av risiko ved oral sex har vist seg å være vanskelig siden det er lite smittsomt. Ved fullgått vaginalt samleie med utløsning hvor den ene parten er HIV positiv så er den statistiske sjansen for å overføre viruset på mellom1 på tusen og 1 på ti tusen, gitt hele og kontinuerlige slimhinner og fravær av annen seksuelt overførbar sykdom. Det har vært estimert at risikoen ved oral sex ligger på en tiendedel av dette.

Overføring av smitte generelt og HIV spesielt involverer en rekke forskjellige faktorer som både gjelder den overførende part og den ikke-smittede part. Virusmengde hos den smittede part, tilstedeværelse eller fravær av klinisk HIV-sykdom, hvorvidt slimhinner er inndratt i eventuell sykdomsprosess, hvorvidt den smittede har vært smittet lengre eller kortere tid, spesielt om vedkommende er helt nysmittet er forhold som kan ha betydning. Når det gjelder forhold hos den som blir smittet er munnhulens tilstand viktig, hvorvidt vedkommende kanskje nylig har fått utført tannarbeider eller muligens har en infeksjon i munnhulen eller halsen, og generelt hvilken tilstand han eller hun befinner seg i når det gjelder helse generelt, særlig vis a vis immunsystemet.

Som det fremgår så kan man vanskelig uttale seg mer detaljert vedrørende selve virusoverføringens mekanismer når det gjelder oral sex siden det ikke foreligger sikker viten på området. Å gjennomføre undersøkelser i så måte måtte involvere større grupper av individer og er derfor vanskelige å utføre, ikke minst av etiske grunner. Dette medfører at medisinens utsagnskraft når det gjelder oral sex og HIV begrenser seg til å konfirmere at overføring kan skje, men at det er sjelden. Mer enn 90 % av dem som har HIV i verden har blitt smittet av ubeskyttet vaginalt samleie.

Har du spørsmål om KJØNNSSYKDOMMER?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Johannes Thorvaldsen KJØNNSSYKDOMMER
Pris fra 289,-