HIV i størknet blod ?

Spørsmål

Jeg jobber på bilverksted og reparerte en bil hvor
en person hadde slått inn ruta med hendene og stjålet den.
Endel blod kom nødvendigvis på interiør osv. som hadde tørket noen dager når jeg vasket det vekk.
Jeg har ingen symptomer og tror ikke jeg er hiv smittet
men lurer på om tørket blod KAN lede smitte?

Mann, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

For det første så kan jeg fortelle deg noe som er veldig viktig her:

HIV smitter uansett ikke gjennom hel hud.
Det smitter gjennom ubeskyttet sex, og om man får blod fra en infisert person inn i egen blodbane, f.eks. ved bruk av urene sprøyter.

Så hvis du ikke hadde åpne sår på hendene når du var i kontakt med blodet, så er det uansett 100% sikkert at du ikke kan ha blitt smittet.

HIV-viruset overlever generelt svært dårlig utenfor menneskekroppen, men det anbefales uansett at man skal utvise stor forsiktighet med kontakt med blod fra ukjente personer.

Når det gjelder HIV-virusets evne til å overleve utenfor menneskekroppen, så siterer jeg følgende fra www.hivnorge.no :

"Ifølge avdelingsoverlege Bjørg Marit Andersen ved Ullevål universitetssykehus kan hivviruset kan i visse tilfelle lever i opptil 14 dager utenfor menneskekroppen. Det forutsetter imidlertid et miljø med rikelig av næringsstoffer som proteiner. Derfor anbefales å utvise vanlig forsiktighet i omgang med størknet blod du ikke vet hvor kommer fra."

Konklusjon:
Hadde du ingen åpne sår på hendene, er smitte umulig.
Hvis du hadde åpne sår på hendene når du var i kontakt med dette størknede blodet, så er smitte helt teoretisk sett mulig, men selvfølgelig svært lite sannsynlig. Det er jo overhengende mer sannsynlig at vedkommende som hadde blødd, var HIV-negativ enn HIV-positiv
Og om vedkommende skulle rent tilfeldigvis ha vært HIV-positiv, så skal det helt spesielle omstendigheter til, for at viruset skulle kunne overleve.

Men anbefalingen om å være forsiktig med omgang med blod (inkl. størknet) ifra ukjente personer, er en grei tommelfingerregel å forholde seg til.

Som du skjønner, er det i praksis tilnærmet utenkelig at du kan ha blitt smittet, men hvis du har hatt åpne sår på hendene under denne hendelsen, så kan du vurdere å ta en test for å slippe å tenke mer på dette.

Håper dette var et greit svar, ha det bra !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-