HIV-angst

Spørsmål

For 7 mnd siden hadde jeg dessverre ubeskyttet sex. (Amerikansk kirurg, gift, 4 barn). Nå er jeg livredd for at jeg har fått HIV! Jeg har i ettertid spurt denne mannen om han er smittet, og fikk til svar at det er han helt sikkert ikke. Han tok en test for 5 år siden som var negativ. Dette er jo veldig lenge siden, og mye kan ha skjedd etter det. Jeg spurte om han kunne være snill å teste seg, men han ble sint og sa at det er det absolutt ingen grunn til. Han er alltid veldig forsiktig, sa han. Jeg hadde ingen influensalignende symptomer de første ukene. Og heller ingen før noen i forbifarten nevnte HIV. Plutselig fikk jeg panikk og "visste" at jeg var smittet, og har gått med angst for dette siden påske. Jeg tenker ikke på annet, og jeg er trett og uopplagt. Ingen matlyst, ingen tiltakslyst. Har bare lyst til å ligge under dyna og sove. På jobb fungerer jeg svært dårlig. Alt jeg tenker og gjør er gjennomsyra av denne angsten for at jeg er smittet.
Har lest side opp og side ned om HIV symptomer, og jo mer jeg leser, jo flere symptom får jeg.
Jeg er kvalm, dårlig i magen (våknet en natt med diare etter en middag i Luxemburg for 2 uker siden. Etter dette har avføringa vært litt løs, men jeg vil ikke kalle det diare, altså). Dette gjorde at jeg ble helt slått ut, og selvfølgelig igjen overbevist om at jeg har HIV. Da jeg leste på nettet at nummenhet i føtter kunne være symptom på HIV ble beina mine numne mens jeg leste. Går det an? Psykisk? Smertene i beina er slik at det begynner med en varm følelse i anklene (ikke nødvendigvis begge på en gang), før smertene liksom kryper rundt anklene og opp i leggen. Det kjennes litt bedre når jeg går, og smertene forsvinner i løpet av natta, for så å komme tilbake i løpet av dagen.De dagene jeg greier å dytte tankene bort, er jeg ikke plaget av dette. Nå har jeg vært smertefri i 4 dager, og begynte å ta ting litt roligere. Men så ser jeg et lite sår i munnen, og blir hysterisk. Med vonde ben og dårlig mage som resultat.Jeg har ikke feber, heller ikke hovne lymfekjertler eller belegg på tunga, altså noen av de vanligste synptomer på HIV, hvis jeg forstår det rett.Jeg er klar over at jeg må ta en HIV test, men jeg er livredd for svaret. Det jeg egentlig spør deg om, tror jeg, er om mine plager og symptomer kan være psykisk?

Kvinne, 36 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og stakkars deg ! Dette hørtes fælt ut.
Tenk så deilig det vil være når du får resultatet av en HIV-test som etter alt å dømme er negativ :) Hvorfor utsette å unne seg denne gleden ?

Der kom jeg jo egentlig allerede med rådet med en gang, hopp i det og bli testet, så får du det ut av verden.

Så til spørsmålet ditt:
Kan dine symptomer og plager være psykisk ?
Svaret er et soleklart JA, det kan det.
Angst, ikke minst for en så alvorlig sykdom som HIV, kan ta fullstendig overhånd på alle og enhver, og gi en masse kroppslige symptomer. Det er helt vanlig.
Slik du beskriver det i din situasjon, så virker det særdeles sannsynlig at det er HIV-angsten som har tatt overhånd på deg nå.

Jeg synes imidlertid ikke at du skal la dette ja-svaret på ditt spørsmål om det kan være psykisk, hindre deg i å få foretatt en test. Ikke fordi jeg tror du er smittet, men fordi slik som du beskriver din situasjon, så tror jeg ikke du blir ferdig med det før du får tatt en test.

Og som du selvfølgelig vet; -selv om det er overhengende mest sannsynlig at du IKKE er smittet, og at det er angsten som river i kroppen din nå, så er det jo selvfølgelig en teoretisk sjanse for smitte, og denne lille teoretiske smittemuligheten vil nok ligge i din underbevissthet og plage deg inntil du får tatt en test.

Så hopp i det ! Du har plagd deg selv lenge nok nå !
Lykke til !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn