Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hevelse baktil

Spørsmål

Hei! Jeg har i lang tid hatt en helt sykt ekkel blemmeaktig sak mellom rumpeballene, ganske langt opp (nærmere korsryggen altså). Jeg har ikke gått til legen om det enda rett og slett fordi jeg synes det er ganske pinlig. Den varierer i både farge, størrelse og i hvor vondt det gjør. På sitt verste gjør det vondt å trene og sitte. På sitt beste gjør det ikke vondt i det hele tatt, men jeg kan kjenne en liten avlang klump der. Når den er på sitt verste blir det også en rosa strek mellom rumpa, denne gjør ikke vondt men er også ganske ekkel. Jeg er ikke eller har vært seksuelt aktiv, hvis det er relevant, og lurer på om det er en måte å behandle dette på. Jeg har prøvd å bare la den være og håpe den forsvinner, men det har jeg gjort i snart to år så virker som om jeg må gjøre noe konkret. Jeg legger ved bilder jeg tok(litt vanskelig å få til som du kanskje skjønner på grunn av plasseringen) Og så håper jeg du får denne etter lunsj.

Kvinne 20
Svar

Hei! Det kan tenkes at det dreier seg om en såkalt tvilling.
Medisinsk kalles dette pilonidalcyste eller sakralcyste.
Det dreier seg om en betennelse som starter i talgkjertelen til et hår i midtlinjen der ryggen går over i "rompesprekken". Med tiden danner det seg en byll i dette området.
Det er en vanlig tilstand, og forekommer oftest blant unge voksne i alderen 15-30 år.
Pilonidalsykdom er ingen arvelig sykdom, og den har ingen sammenheng med medfødte feil i ryggkanalen. Tilstanden oppstår etter puberteten da økt utskillelse av kjønnshormoner påvirker hårveksten.
Alle hår på kroppen har en tilhørende talgkjertel ved hårrota. Nederst i ryggen ved starten av "rompesprekken" finnes slike hår og talgkjertler. Etter puberteten starter talgkjertelen å produsere talg (keratin). Fordi nedre del av ryggen er utsatt for mye irritasjon - svette, gnikking og gnuing når vi sitter og når vi går - oppstår hevelse i kjertelen slik at talget ikke får tømt seg ut. Etter hvert oppstår betennelse i kjertelen, og det dannes en liten byll. Denne byllen har en tendens til å bre seg utover og det dannes underhudskanaler (betegnes sinus eller fistel) fra byllen og opp til huden. Byllen kan tømme seg ut til huden gjennom disse kanalene. Med tiden kan det dannes et ganske stort hulrom under huden over korsbeinet (sakrum), som stadig fylles med puss. Behandling er i all hovedsak kirurgi, som ikke er noe omfattende. Jeg ville tatt kontakt med fastlege som kan henvise deg til slik behandling. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-