Herpessår

Spørsmål

for en tid tilbake fikk min samboer et skikkelig utbrudd av herpes sår runt munnen, og det var veldig mye sår, er selv plaget med herpes sår av og til men da bare ett og annet,hun fikk i tilegg litt feber og vond hals, var oss lege og fikk vite at det var herpes sår , hun hadde ikke sår runt kjønnsorganene. hun har ikke hatt et sånt utbrudd verken før eller siden. lurer da på om dette er herpes 1 eller 2. og hvordan kunne hun evt har blitt smittet vist det er herpes 2, og hun ikke hadde sår på kjønnsorganene. eller er det bare herpes 1. men hvorfor så mye sår og feber ? har ikke hatt herpes 2, selv på forhånd takk.

Mann, 34 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Vi har to typer herpes virus, HSV-1 og HSV-2, og to typer herpes infeksjoner, herpes labialis (rundt og i munnen) og herpes genitalis (på kjønnsorganene).
Den generelle regelen er at HSV-1 forårsaker infeksjon og sårdannelse rundt munnen mens HSV-2 gir infeksjon på kjønnsorganene.

Nå er det med dette som med de fleste regler, det stemmer nemlig ikke helt.
Hvis man har Herpes genitalis forårsaket av HPV-2 så kan dette smitte til munnen og gi herpes labialis, mens HSV-1 i noen tilfeller kan gi Herpes genitalis.
Mens Herpes genitalis altså er regnet som en kjønnssykdom så gjelder dette ikke Herpes labialis forårsaket av HSV-1. Man kan bli smittet av HSV-1 gjennom for eksempel å drikke fra samme glass som en som har utbrudd, men det vanligste er nok kyssing.

Så det er nok mest trolig at din samboer har herpes type 1 og det mest sannsynlige er at hun har fått det fra deg en gang du hadde utbrudd (herpes smitter kun når man har utbrudd). Hun kan også ha blitt smittet for lenge siden, det er nemlig svært vanlig at den første infeksjonen med HSV ikke gir symptomer, man merker da ikke at man har sykdommen før den gjerne blusser opp igjen mange år senere.

Det at man får feber og vond hals er helt vanlig, folk reagerer imidlertid forskjellig på infeksjoner så det er noen som ikke får slike symptomer.

Du kan lese mer om herpes ved å følge linken på toppen av dette svaret.

Håper dette var til hjelp for deg!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-