Herpes

Spørsmål

For 1 dag siden hadde jeg ubeskyttet sex med en jente som har Herpes. Hun hadde ikke utbrudd, og vi droppa kondomen. Hun bruker spiral. Jeg lurer litt på hvor sannsynlig det er at jeg har fått Herpes (hvilken type??), og hva jeg må gjøre? Jeg hadde ikke riper på penis. Hadde munnsex noen innvirkning på meg ved tanke på at jeg kan ha blitt smittet, eller må man ha "vanlig" sex for å bli smitta? Har lest beskrivelser på symptomer, og det hørtes ikke så godt ut. Kan man stadfeste evt.smitt via blodprøve eller urinprøve? Eller må det bryte ut først? Kunne ha vært en fordel å visst slikt på forhånd... Disse medisinene, er de så dyre? Går de ikke på blå resept siden så mange har det? Etter hva jeg fatter, så har jo utrolig mange det. Hvor effektive er disse medisinene egetlig? Kan de stoppe utbrudd (hvor smertefulle snakker vi om her?), og hvilke bivirkninger kan de evt. ha? det er noe surt å gå til lege med slikt, og surere når man går på apotek, ikke alle er proffe der... Mann 33

Relevante sykdommer/medisiner: Seroquel,Tegretol,Rivotril. Psykisk sykdom.

Mann, 33 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!
Kjønnsherpes er forårsaket av et virus som heter herpes simplex virus, og man regner at nesten 30% nordmenn er smittet av herpes på kjønnsorganer. Mange er ikke klar over at de har infeksjonen pga at de ikke får symptomer eller symptomene blir forvekslet med noe annet. De kan likevel smitte videre via seksuell aktivitet uten at de har utbrudd selv.
Kjønnsherpes er ikke farlig, men kan gi utbrudd av sår på kjønnsorganer som er smertefullt for de som er rammet.
Det finnes medisin som kan lindre og hindre utbrudd, men det finnes nok desverre ingen medisin som kan helbrede sykdommen.

Herpesviruset blir værende i kroppen resten av livet etter at man er smittet, men kan ofte ikke gi noen symptomer over lange perioder. Dette kan være fra uker til år - og varierer fra person til person. Når det er utbrudd får man blemmer og sår og litt varierende smerte, og når man har utbrudd bør man ikke ha sex - eller i alle fall bruke kondom.
Herpes smitter via væske i blemmer og sår, men smitte kan også overføres når det ikke er synlige tegn på herpes. Viruset kommer inn i kroppen gjennom slimhinne eller gjennom små sprekker i huden, og man kan få det også via munnsex.
Dersom du får symptomer kommer disse 3 dager til 3 uker etter smitte, vanligvis går det under en uke.
Det finnes medisin som kan lindre symptomene. Skal medisinen ha noen effekt er det viktig at man starter så tidlig som mulig etter utbruddet. Man bør derfor oppsøke lege så fort som mulig. Medisinen gis som tabletter, og det er liten risiko for bivirkninger. Tabletter mot herpes kan ikke skrives på blå resept, men alle leger kan skrive ut vanlig hvit resept på tabletter mot herpes. Det er mulig å få refusjon hvis den årlige kostnaden overstiger et visst beløp. Så det er nok viktig at du går til lege - selv om du synes dette er surt slik at du blir undersøkt.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 289,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn