Herpes simplex type 2 nedentil

Spørsmål

Jeg fikk påvist herpes 2 i slutten av oktober i fjor og jeg føler dette har tatt over og ødelagt livet mitt. Jeg har siden da hatt flere utbrudd og konstante prodome smerter. Jeg kunne taklet utbruddene, men jeg får aldri "fri" pga konstant prikking, kløe, svie og nervesmerter. Jeg blir konstant påminner at jeg har herpes og vil jo da også anta at jeg er konstant smittsom selv om jeg ikke har sår. Jeg har fått resept på valtrex som jeg først skulle ta 1x2 pr dag og så 1 pr dag. Når jeg tok 2 år dag hadde jeg mindre prodome smerter (men som likevel var der )men så fort jeg tar kun en tablett begynner det igjen. Jeg sjekker meg selv flere ganger daglig på let etter synlige utbrudd fordi jeg føler det hele tiden er på vei. Jeg holder på å bli gal og er veldig depremimert. Jeg er singel og alenemor og ser ikke at jeg noen gang vil kunne ha sex igjen eller innlede et forhold slik det er nå. Jeg føler konstant skitten og ekkel og hater meg selv for at jeg hadde ibeskyttet sex (med en jeg stolte på og som sa han nettopp hadde sjekket seg for sykdommer)Jeg har lest på nett at noen lever med så hyppige utbrudd og smerter resten av livet og mtp at jeg har hatt det slik siden oktober er jeg redd for at jeg er en av de uheldige. Er jeg smittsom hele tiden siden jeg har disse smertene men ikke utbrudd ?Hvordan kan jeg leve med dette resten av livet ? Er det håp?

Svar

  

Hei og takk for brevet ditt. Jeg forstår godt at du føler deg trist og lei siden du føler at du har så mye problemer med din herpes som du fikk i høst og jeg forstår at du har hatt noen utbrudd.  Herpes er en infeksjon som ofte kan gå litt i bølger, og vi vet mye om hva som har lett for å fremprovosere et utbrudd. 

En interkurrent infeksjon, som en øvre luftveisinfeksjon kan ikke sjelden få herpes til å komme, likeledes hvis man utsetter den kroppsdelen der herpesen ofte kommer for langvarig soling eller hvis man stadig klør og trykker på dette området så kan et utbrudd komme. Belastninger av annen art kan likeledes ligge bak et utbrudd, som lang tids uregelmessig søvn eller mangel på søvn og i tilegg kan fysiske og psykiske belastninger over tid få en i og for seg stabil og forutsigbar herpes til å bli verre. 

Du forteller at du mye av tiden kjenner det det som er karakterristisk for herpes, nemlig den neurogene irritasjon som ofte pleier å komme i nærheten av der utbruddet bruker å komme. Det i seg selv er ikke smittsomt;- for at en herpes skal kunne smitte til en annen person så betinger det at væske fra de sårene herpes på huden har frembragt trenger inn i den annens organisme, slik som ved et samleie f. eks. Så det at de neurogene plagene smitter trenger du ikke være bekymret for. 

Av og til, men slett ikke alltid vil disse irritasjonsfølelsene intonere at et utbrudd kan være i emning. Imidlertid er det slik at hvis man har tendens til hyppige utbrudd så kan det neurogene ubehaget komme, men utbruddet kommer ikke. Dette kalles for abortive utbrudd og man antar det kan forklares med at viruset, av en årsak man ikke nøyaktig vet har blitt frigjort fra gangliet der det «oppholder seg» og har begynt vandringen langs nerven som ender i huden eller i slimhinnen der utbruddet altså kommer. Men dette utbruddet blir da av en eller annen grunn  avbrutt, og viruset kommer ikke så langt som til huden og lager således ikke noe utbrudd. Og da kan man heller ikke smitte noen. 

I det hele tatt er det mye man ønsker å diskutere med en fagperson når man har fått en herpes som det du beskriver. Siden emnet er så omfattende så tror jeg det beste rådet jeg kan gi deg er at du forsøker å finne frem til en lege som har lang erfaring med behandling av pasienter med herpes nedentil. Det kan enten være en spesialist i hud- og kjønnsykdommer, en infeksjonsmedisiner eller en gynekolog. Fastlegen vil kunne være behjelpelig med å henvise deg til en som har denne erfaringen. Med ham eller henne kan du ta opp alt det du nå går rundt og lurer på. En diskusjon om ditt fremtidige seksualliv er selvfølgelig av stor viktighet, en herpes 2 er f. eks. ikke til hinder for at du kan få et godt og trygt seksualliv, men du trenger en erfaringsrik lege å diskutere det med. Du bør videre ta opp det som plager deg med de neurogene ubehagene og ikke minst dette med doseringen av og bruken av det antivirale middelet valtrex, spesielt kanskje i perioder hvor du også bruker sandimmune for din psoriasis.  

Ikke sjelden tar det tid å venne seg til at man her en herpes nedentil, både fysisk og psykisk, det tar den tiden det tar. Men det er svært verdifullt å ha noen man kan snakke med om, det kan gjøre en stor forskjell. Lykke til og god bedring !