Herpes i underlivet

Spørsmål

Jeg ble påvist herpes type 2 for ca 3 uker siden. Og jeg følte jeg ikje fikk spurt om alt jeg lurte på, derfor spør jeg her; Nå i ca tre-fire dager har jeg følt meg nummen i vaginav. Ikke ytre kjønnsleppwr eller klitoris, og heller ikke i hullet på en måte, men de indre kjønnsleppene. Jeg kan føre fingeren forsiktig på huden, og ikke føle noe. ihar lest at dette kan komme etter ett herpesutbrudd? Og når bør jeg oppsøke lege isåfall? Jeg har også hovne lymfeknuter i lysken, som enda ikke har gått ned. Ca 1cm. Burde jeg oppsøke lege? Etter utbruddet følte jeg også at selve vannlatingen var ett lite problem, alt kom ut, men det rant veldig sakte, som om noe holdt igjen. I tillegg til nummenheten i vagina, føler jeg også at punktet ved halebeinet er litt numment. Jeg kan slenge på, på slutten om det har noe og si, at jeg også har celleforandring (grad1)? Takk for svar.

Kvinne 25

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Herpes (HSV) er en virussykdom som er meget vanlig. Man antar at 50-70% har vært smittet, men mange får ikke utbrudd, virus kan ligge gjemt i kroppen i lang tid. Utover at utbrudd kan være veldig ubehagelige, så er herpes ikke farlig, det øker således ikke risiko for kreft. (Det er infeksjon med HPV, papillom-virus, som kan medføre celleforandringer på livmorhalsen). Det er bare ved utbrudd under fødsel hvor den nyfødte smittes, som kan være farlig for barnet.  HSV type 1 kommer oftest som munnsår og smitte kan skje ved munnsex, HSV type 2 opptrer i kjønnsorganet og smitte skjer vanligvis ved samleie. Det er en viss overkryssing mellom de to typer. Inkubasjonstiden er 5-7 dager, dvs. tiden fra smitte til symptomer. Etter et utbrudd trekker virus seg tilbake og kan ligge gjemt i nervecellene i en hvilefase. Noen får senere mildere utbrudd, men de fleste får ikke.  Jeg går ut fra at det er første angrep av herpes, du har? Det vil alltid gi større symptomer enn evt. senere utbrudd. Det kan således påvirke nervesystemet i underlivet med endring spesielt i blærefunksjonen. Noen kan få problem med å tømme blæren og må ha kateter i en periode. Men det retter seg etter hvert. Jeg kan ikke helt se at nummenheten i halebenet har sammenheng med herpes, men det kan ikke utelukkes. De hovne lymfeknuter i lysken er en reaksjon på virusinfeksjonen. Det gir seg etter hvert. Du har vært hos legen og fått diagnosen. Ble det ikke tatt opp evt. behandling? Antivirusbehandling med tabletter kan ikke fjerne virus, men det kan forkorte tiden med utbrudd. Nå er du litt sent ute, behandlingen bør startes tidligst mulig etter utbrudd.  Eneste grunn til nytt besøk hos legen er kanskje for å sjekke at du ikke går med ‘rest-urin’ i blæren, det kan bli årsak til urinveisinfeksjon og blæren kan bli slapp hvis den konstant er veldig utvidet.  Jeg ønsker deg god bedring  Vennlig hilsen Mette

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn