Herpes genitalis

Spørsmål

Jeg har nettopp sendt et annet spørsmål om herpes, men kom på ytterligere ting jeg lurer på.
Hvor lett er det egentlig å bli smittet av kjønnsherpes? Jeg har lest at dersom man har ubeskyttet sex med en person med hiv er det allikevel mindre enn en prosent sjanse for å få hiv. Jeg har aldri sett noe tilsvarende statistikk for herpes.
Vil den andre alltid bli smittet dersom en av partene har utbrudd av herpes under samleie, eller kan immunforsvaret til den andre personen "avvise" viruset før det kommer inn i kroppen?
Er det lettere for en mann å bli smittet gjennom slimhinnen på penishodet ved ubeskyttet sex, enn dersom han har dekket penishodet med kondom? Altså, er det lettere for viruset å trenge igjennom slimhinnen på penishodet enn huden på for eksempel pungen?Er det forskjell på mengden virus under utbrudd? Herunder, er det lettere å smitte en partner når man har et kraftig (førstegangs) utbrudd enn et lite som ikke merkes eller synes spesielt?
Dersom man har utslett, ikke sår, er det da mindre sjanse for å smitte en partner?
Hvordan kommer viruset seg ut gjennom slimhinner og over på den andre når det ikke er et utbrudd? Evt når utslett er helt som et myggstikk, ikke "åpent" som et sår?
Hvor sannsynlig er det at viruset kommer seg gjennom sunn, hel hud hos en partner som ikke har herpes?
Har aldri fått påvist herpes selv, men en partner for mange år siden mente han fikk det av meg. Jeg fikk selv et utslett, og var hos lege i forkant av dette, og hun mente jeg hadde fått aggressiv soppinfeksjon med utslett, det så da ut som røde kløende myggstikk, ikke herpes. Tok ikke test, og er dermed ikke helt sikker. Tar allikevel forholdsregler som om jeg har herpes. Dette var første gang jeg hadde slikt utslett, hadde aldri før heller hatt soppinfeksjon. Dersom dette var herpes, vil det si at denne partneren ble smittet under et førstegangsutbrudd hos meg. Jeg har heller aldri (siden) smittet noen, selv i lengre forhold med ubeskyttet sex.

Jeg har sjelden utbrudd av utslettet som allikevel sannsynligvis er herpes, og får ikke store blemmer, ikke noe jeg vil kategorisere som sår, og aldri skorper som faller av. Kun kviselignende utslett som klør, kan klemmes ut og forsvinner fort. Blir sårt en dag eller to. Av og til noe som minner om små blemmer.
For kort tid siden hadde jeg samleie med en mann, med kondom. 2-3 timer senere kjente jeg en "kvise" mellom skjedeåpningen og endetarmsåpningen. Det var ikke noe forvarsel på dette i form av stikking eller kløe i huden, det har jeg egentlig sjelden merket noe til. Jeg kjente denne kvisen med hånden, ikke som kløe eller svie/stikking. Det var ikke en blemme, mer en kvise. Den var hel, og ikke noe væske eller annet kom ut. Jeg kunne klemme ut litt puss og en talgpropp, som en kvise. Noen timer senere begynte det å klø litt, og et døgn senere var det ømt og klødde litt. Kløen er nesten umerkelig, og utslettet er nesten ikke synlig og på tur vekk etter et drøyt døgn.

Vi brukte som sagt kondom, og mannen hadde ingen (synlige) rifter/sår på pungen eller området rundt.
Etter samleiet gikk vi i dusjen, og underlivet ble da vasket med såpe. Hva vil du si er sjansen for at han kan ha blitt smittet under disse forutsetningene, dersom det var starten på et herpesutbrudd? Jeg har lest at viruset kan finnes i hud og slimhinner også i forkant av et utbrudd, derfor lurer jeg på dette.
Bare deler av symptomene jeg har er etter hva jeg har lest om sykdommen, symptomatisk for kjønnsherpes. Er det noe annet som kan ha disse symptomene jeg skisserer?
Hvorfor er det noen som aldri får utbrudd, selv om de er smittet?
Hvor stor prosentandel gjelder dette, eller antas dette å gjelde?
I situasjoner som dette får jeg kjempeangst, selv om jeg aldri tidligere har smittet noen bortsett fra under førstegangsutbrudd, da jeg ikke var klar over det.
Jeg føler meg nesten spedalsk innimellom, til tross for at erfaring tilsier at det er vanskelig å smitte noen, selv i lengre perioder med ubeskyttet sex med en partner.
Jeg vet at sykdommen ikke er farlig, men bare navnet føles svært stigmatiserende... Jeg føler at å være "befengt" med denne sykdommen forbindes nærmest med forakt og skittenhet.
Derfor ønsker jeg en "educated guess" og uttalelse på hvor "spedalsk" eller smittsom jeg er, og hvor mye som skal til for å smitte andre.
På forhånd takk.

Kvinne, 31 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Herpes har nok en større "smittbarhet" og selv om man bruker kondom ved samleie er det ikke alltid dette beskytter mot smitte. Ofte kan herpessår/utbrudd sitte andre steder enn der kondomen dekker. Det er også grunnen til at herpes genitalis er en kjønnsykdom med stor utbredelse i dag.
Det kan nok spre seg også fra pungen - selv om sår vanligvis sitter på penis hode/skaft.
Det smitter også mest når det er utbrudd - og ikke minst om det er væskende sår (da bør man ikke ha samleie - i alle fall ikke ubeskyttet). Og desverre er ikke hel hud noen barriere som beskytter mot smitte dvs. man kan smittes til kjønnslepper eller penis.
I og med at du bekymrer deg såpass meget om du har herpes ville jeg råde deg så snart som mulig å oppsøke din fastlege i alle fall når du har disse "utslettene".
Jeg forstår at du har angst - men et som du kaller et "educated guess" er at du ikke har herpes - men det er kun en klinisk undersøkelse som kan gi et riktig svar.
Og i og med at du antagelig bruker mye tid til å bekymre deg - og det er jo ikke særlig hyggelig - så ville jeg anbefale deg å oppsøke din fastlege snart slik at du slipper å gå rundt med denne slitsomme bekymringen.