Hepatitt og blodoverføring

Spørsmål

Så på brennpumkt idag
Jeg fikk mange blodoverføringer i forb med en brannskade fra 81 og fremmover
Hva er symtomene på hepatitt?

Jeg er ikke frisk:

Mann, 37 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Hepatitt er det latinske ordet for leverbetennelse. Det finnes mange former for hepatitt, men oftest snakker vi om hepatitt A, B og C som er virusinfeksjoner i leveren. Hepatitt C ble omtalt i Tv-programmet du nevner.

En hepatitt kan gi symptomer ved utbrudd av sykdommen, men man kan ha blitt smittet tidligere.

Symptomer på hepatitt kan være;
Uvelhet og nedsatt allmenntilstand. Kvalme, oppkast, diaré, hodepine og dårlig matlyst. Eventuelt leddsmerter. Nedsatt "tobakkssug" hos røykere. Moderat feber. Disse sykdomstegnene kan vare i en uke eller to.

Deretter går sykdommen over i en ny fase: Fase med gul hud. Huden og "det hvite i øynene" (senehinnene) blir gule. Urinen kan bli mørk, og avføringen lys. Allmenntilstanden blir ofte bedre i denne fasen. Noen kan få utslett eller leddsmerter. (Det forekommer at personer med hepatitt ikke blir ikke gule.)

Videre forløp. De fleste blir bra. Noen med hepatitt B, og flere med hepatitt C, får kronisk leverbetennelse. Akutt hissig leverbetennelse er sjeldent, men kan forekomme. Da er tilstanden livstruende.

Det finnes mange varianter av symptomene både i styrke og hvilke symptomer man får. En kronisk bærertilstand behøver ikke å gi symptomer i det hele tatt. Det er likevel viktig å vite om man er smittet eller ikke for å unngå videre smitte til andre.

Les mer under linken over til høyre.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn