Hepatitt C

Spørsmål

Hei!
Hvor høy er risikoen for et barn å bli smittet under fødselen hvis mor har hepatitt C? Kan barnet vokse opp uten at det noen gang kommer frem at det er smittet? Hvor vanlig er det å bli smittet via seksuell omgang?

Mann, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Hepatitt C er en betennelse i leveren forårsaket av hepatitt C-virus. Infeksjonen er ikke helt sjelden her i landet – man tror at 20.000-30.000 personer i Norge er infisert med hepatitt C-virus, dvs. 0,5-0,7% av befolkningen.

Når det gjelder risikoen for smitte av hepatitt C fra mor til barn i svangerskapet, er denne oppgitt å være 5-10% hvis det påvises virus i morens blod. Risikoen for smitteoverføring øker noe hvis mor har store mengder virus i blodet, eller hvis mor i tillegg er HIV-positiv. Man tror ikke at hepatitt C-viruset kan smitte fra mor til barn ved amming.

Du spør om barnet kan vokse opp uten at det noen gang kommer frem at det er smittet med hepatitt C. Hvis barnet er smittet er det viktig at det følges opp med jevnlige kontroller og eventuelt behandling, og det vil da i praksis være umulig å holde dette skjult. Man vet lite om forløpet av hepatitt C-infeksjoner hos barn, men mye tyder på at barn ofte har lavere virusnivåer i blodet og lavere risiko for å utvikle leversykdom enn voksne.

Hepatitt C-virus kan også smitte seksuelt, men denne smitteveien er nokså sjelden. Noe nøyaktig tall for hvor stor denne risikoen er vet man ikke, men uansett vil kondom beskytte mot smitteoverføring. Den vanligste smitteveien for hepatitt C er via blod (i ca. 2/3 av tilfellene), der særlig intravenøse stoffmisbrukere er utsatt.

For øvrig bør gravide med hepatitt C følges opp ekstra i svangerskapet med jevnlige blodprøver. Du kan lese mer om hepatitt ved å følge linken øverst på denne siden.

Håper dette var til hjelp.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn