Hepatitt B

Spørsmål

Har det siste årene vært en del på sjukehus. For en tid tilbake fikk jeg beskjed om at jeg hadde Hepatitt B, (australsk virus ??) Er dette smitte- farlig gjennom spytt, sæd e.l.???? Kan jeg framdeles ha Hepatitten i meg???Bør jeg ta en "ny" blodprøve for å sjekke om jeg forsatt har Hepatitten ??? Reagere på at de

Svar

Hei!

Hepatitt B er smittsom gjennom seksuell kontakt, men ikke via spytt. Hepatitt smitter på samme måte som HIV, men er mye mer smittsomt. Hepatitt er det latinske ordet for leverbetennelse, og under den akutte sykdommen blir man generelt syk, gjerne med kvalme, oppkast, feber og leddsmerter. Etter et par uker går man over i en tilstand med gulsott med gul hud, mørk urin og lys avføring.

De fleste blir helt friske av hepatitt B, men noen få forblir kroniske bærere av viruset. Om du fortsatt er smittefarlig kan avgjøres med en blodprøve. Hvis du fortsatt smitter må du bruke kondom under samleie, du kan ikke gi blod og må opplyse om dette hver gang du er hos tannlege, lege osv. Noen av de kroniske bærerne kan nemlig utvikle en alvorlig leverbetennelse, det finnes både kronisk og akutt form av disse.

Du har krav på informasjon om de sykdommene du lider av, spesielt når det gjelder såpass alvorlige tilstander eller potensielt smittsomme lidelser. Du bør kontakte legen som behandlet deg på sykehuset ditt eller fastlegen din for å få klarhet i dette.