Hepatitt B

Spørsmål

Er man smittet med hepatitt b når man får dette legemidlet?
Skjer smitten kun ved seksuelt overførbar sykdom?
Hva med smittefaren for resten av familien, foreldre, yngre søsken?

Relevante sykdommer/medisiner: ENGERIX-B INJ 20MCG/SPR

Kvinne, 40 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Hepatitt B er en leverbetennelse som skyldes hepatitt B-virus. Engerix-B er en vaksine mot hepatitt B, og man tar denne vaksinen for å bli beskyttet mot smitte med hepatitt B-virus. Når en person får Engerix-B betyr det altså ikke at han eller hun er smittet med hepatitt B. Vaksinen består av tre vaksinasjoner. Den andre sprøyten settes en måned etter den første, mens den tredje vaksinen settes 6-12 måneder etter den første. Beskyttelsen varer i 7-10 år. Ikke alle danner antistoffer (beskyttelse) selv ved forskriftsmessig vaksinering, og det er derfor vanlig at man tar blodprøve ca. 3 måneder etter den siste sprøyten for å sjekke om vaksinen har virket.
Vaksinen anbefales ved behov, særlig til personer som er spesielt utsatt for smitte (blant annet til helsearbeidere, sprøytenarkomane og personer som har ubeskyttet sex med mange partnere).

Når det gjelder smittemåten for hepatitt B, så er det slik at smitten hovedsakelig skjer gjennom blod og seksuelt, men viruset kan også i sjeldne tilfeller overføres via spytt. Smitte skjer gjennom slimhinner eller skadet hud (ikke gjennom hel hud), for eksempel ved stikk av en blodig sprøyte, blodoverføring eller seksuell smitte. Viruset kan også smitte fra mor til barn i svangerskapet og under fødselen. Hepatitt B-viruset er veldig smittefarlig og motstandsdyktig, og det kan overleve utenfor kroppen i tørket blod lengre enn én uke.

De aller fleste som får hepatitt B blir helt friske igjen. Noen få får imidlertid en vedvarende leverbetennelse (kronisk hepatitt), som på lang sikt kan føre til leversykdom og leverkreft. Risikoen for å få en slik kronisk infeksjon er større jo yngre man er når man blir smittet. For eksempel vil ca. 90% av de som smittes når de er under ett år utvikle kronisk hepatitt i løpet av livet, mens bare 2% av de som blir smittet som voksen får slik vedvarende leverbetennelse. Kroniske bærere av hepatitt B-viruset er de viktigste smittekildene for hepatitt B.
Du spør om smittefaren for resten av familien, foreldre og yngre søsken til en som har hepatitt B. Da viruset smitter gjennom kroppsvæsker og blod, samt at sykdommen er veldig smittsomt i enkelte faser, er det jo en viss fare for overføring av smitte mellom familiemedlemmer. Folkehelsa anbefaler derfor at personer i samme husstand som kroniske smittebærere bør vaksineres mot hepatitt B.

Du kan lese mer om hepatitt B i linken øverst på denne siden.