Helvetesild

Spørsmål

Har etter alt å dømme Helvetesild. På utsiden av det ene låret er det et rødt område med små knuter og væskefylte blærer. Jeg har aldri hatt dette før og lurer på om det er vanlig å få dette igjen etter at jeg har hatt et utbrudd, og eventuelt hvor ofte vil det komme igjen.

Sykdommer: Helvetesild

Mann, 40 år

Svar

Hei!

Helvetesild er en smertefull infeksjon i huden, forårsaket av et virus kalt herpes-zoster-virus. Viruset er beslektet med vannkoppeviruset, og gir blemmer, rød hud og smerter i området for en nerves utbredelse i huden. Dette kommer av at viruset ligger latent i en nerverot og under de rette betingelser kan det aktiveres og symptomer.

Sykdommen kan bryte ut på nytt flere ganger, og det kan gå måneder og år mellom hver gang. Du kan ikke bli kvitt dette viruset ut fra den kunnskap vi har i dag.

Det finnes medisiner som kan brukes mot et akutt anfall, men disse må oppstartes innen 72 timer etter et akutt utbrudd av helvetesild. Dessuten må det gies smertestillende, og eventuelle sår må holdes rene og behandles hvis det oppstår infeksjon.

Enkelte kan oppleve smerter i området lenge etter at det akutte anfallet er over.