Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Helvetesild, vannkopper og smitte

Spørsmål

Hei, jeg har AIH og går på Entocort. Har nå fått besøk med små barn, der mor har helvetesild. (tilreisende)Jeg har hatt vannkopper, men kan ungene være smittet av vannkopper og gi meg helvetesild? (Har ikke utslett ennå) Ser i pakningsvedlegget at vannkopper kan være farlig for meg. Mvh «mormor»

Kvinne 64
Svar

Hei.


Helvetesild skyldes reaktivering av vannkoppevirus hos personer som har hatt vannkopper tidligere. Det følger en nervebane ut i huden, og lager det typiske utslettet, med blemmer og væskende sår. Man får ikke helvetesild via direkte smitte. 


De væskende sårene ved helvetesild inneholder vannkoppevirus. Det betyr at personer som ikke har hatt vannkopper (og følgelig ikke er immune) kan bli smittet av vannkopper ifra personer som har helvetesild. Du har hatt vannkopper, og kan derfor ikke få vannkopper igjen, heller ikke om disse barna skulle vise seg å være smittet av vannkopper nå. Det går heller ikke an å få helvetesild via direkte eksponering med vannkoppevirus, da helvetesild oppstår kun som følge av reaktivering av vannkoppeviruset som vi har i kroppen etter å ha hatt vannkopper.


Du kan som alle andre som har hatt vannkopper få helvetesild, men altså ikke ved å være i kontakt med personer som evt har vannkopper. 


Håper det var forståelig. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-