Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har spist mat med mulig listeriabakterier, bør jeg droppe planlagte cruise?

Spørsmål

Hei Har spist den 11. jan. ca. 200-300 gram rakfisk fra produsent med listeriainfisert fisk. Skal på ferie + cruice i USA fra den 8. febr. og 14 dagers lengde. Bør jeg droppe denne turen? Ser at inkubasjonstiden varierer veldig. Jeg har normalt god helse.

Mann 66
Svar

Hei.


Jeg hadde personlig helt klart reist på denne turen, om jeg var deg. 

Dette av flere grunner:

Det at en får i seg listeriabakterier, er alt annet enn ensbetydende med at en får en infeksjon. De fleste mennesker får i seg listeriabakterier via mat av og til, og det store flertallet blir ikke syke av det. De som er mest utsatt, er personer med nedsatt immunforsvar, svekket helse forøvrig osv.

Og sannsynligvis vet du ikke at akkurat det stykket fisk du spiste, inneholdt listeriabakterier, for det at det er påvist listeriabakterier i mat fra en konkret produsent, betyr at der er påvist listeria i akkurat de fiskestykkene som de da har analysert, men det er igjen ikke ensbetydende med at det stykket du har spist, inneholdt listeria. 

Og skulle du bli syk, så er det jo lege tilgjengelig på alle større cruiseskip, og der er mulighet for å bli innlagt på sykehus i hver havn man ankommer osv.

Det er nok usedvanlig mye større sjanse for at du ikke blir syk, enn at du blir syk. 

Håper det var greit svar. God tur!