Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har jeg småmark eller ikke?

Spørsmål

Hei! Jeg har forsøkt å forhøre meg med et par gratiskilder på nett, men disse har ikke vært særlig til hjelp. Jeg kan ha hatt «problemet» jeg kommer til lenge, men var først obs på det for 3 uker tilbake. Jeg så ca 1mm lange hvite larver som kunne minne om småmark for 3 uker tilbake, men disse var helt harde og fra langt nær levende. (Disse ser du på det ene bildet jeg legger ved). Videre tok jeg en vermox kur som jeg nå gjentok for en uke siden (altså 14 dager etter første tablett), men jeg var ikke alt for streng på hygienetiltakene som man egentlig skal ta ved siden av kuren da jeg ikke visste om det var mark. Det som gjorde meg usikker var at markene sies å være en god del større og dette var det eneste jeg så og det var ingen tegn til «liv». Jeg klødde også bak stort sett bare når jeg tenkte på muligheten av mark. Videre har jeg ved en eneste anledning sett noe på ca 2-3mm (legger ved bildet), men denne hadde ikke en «jevn» form slik marken hadde da jeg hadde småmark noen år tilbake, den var også helt hard og bevegde seg ikke. Jeg vil også nevne at jeg nesten hver dag har sett miniatyr hvite «prikker» og larveliknende vesener på ca 1/5 av 1mm, noe jeg ikke kan begripe hva kan være. En av disse ser du på bildet jeg legger ved oppå fingerneglen min. Jeg tenkte først at dette kunne være egg, men de kan visst kun sees under mikroskop, så jeg velger å tro at dette er rester etter tør hud eller mat etc? Det jeg rett og slett ønsker svar på her er hva dette kan være? Jeg tviler på at det er småmark både fordi jeg ikke har sett en eneste levende mark og jeg har gått gjennom en hel kur mot dette. Jeg omgås også så og si aldri barn eller andre risikogrupper og har generelt vært relativt obs på hygiene i over 1 måned grunnet corona. Det eneste i tillegg som kanskje kan være vært å nevne er at jeg har hatt noe økt utflod og litt andre avføringsmønster enn vanlig og spesielt mye slim i avføringen i det siste (men har nylig gått over til faste diet). Takk på forhånd!

Kvinne 18
Svar

Hei.


Bildene du har vedlagt, forteller meg dessverre ingen ting, da det blir for smått og uklart. Men de helt typiske symptomene har du kanskje ikke, for det er intens kløe like etter man har lagt seg, da småmarken vandrer ut av endetarmen da, for å legge egg der. Du forteller også at du klør helst når du tenker på muligheten for mark, altså en mulig "psykisk" komponent, som er veldig typisk for kløe. Enhver lege som har hatt en pasient med skabb eller lus inne på kontoret kan bekrefte at etter at pasienten har forlatt kontoret, begynner en å klø veldig.

Jeg tenker at det ikke er mulig å finne ut av dette ved spørsmål på nett eller lesing om småmark. Det er også uheldig at du er usikker på om du har småmark eller ikke, da det er et enkelt ja/nei spørsmål. Derfor synes jeg du skal finne ut av om du har småmark eller ikke, og det gjør du på følgende måte:

På laben til legekontoret ditt får du et objektglass (en tynn glassplate). Den tar du med hjem. Så tar du selve prøven på følgende måte: Om morgenen når du våkner, før du går på toalett eller dusjer, tar du en bit vanlig helt gjennomsiktig Scotchtape og trykker tett opp mot anus. Dra den av igjen, og klistre den på objektglasset, som du så leverer inn på legekontoret igjen.

Da vil dette bli sendt til et laboratorie for å bli undersøkt, og da ser man om der er egg fra småmark der eller ikke. Har du småmark, vil det være masse egg fra småmarken om morgenen, da den legger eggene sine utenfor endetarmsåpningen om kvelden.


Viser dette at du har småmark, så vil legen din gi deg detaljert info om gjennomføring av kuren, inklusiv hygienetiltak i hjemmet for at det ikke blir gjenværende egg der, som du kan bli resmittet av. Det er nemlig vanlig.


Og har du ikke mark, så vet du det og trenger ikke å være opptatt av dette. Jeg vet ikke hva disse små hvite tingene er, hvis ikke det er mark, men det er dette til gjengjeld noe du ikke trenger å få svar på, da det uansett ikke har noen betydning.


Håper det var greit svar. Finn ut om du har mark eller ikke, det er en enkel og grei undersøkelse.

Lykke til.