Hand fot och munnsykdom hos små barn

Spørsmål

Hei, vårt barnebarn på 2,5 år har fått hånd fot og munnsykdom som i og for seg forløper helt greit. Saken er den at han har en lillesøster på 6 uker, hvor stor sansynlighet er det for at hun blir smittet ? Storebror har hatt nærkontakt med henne helt frem til utbrudd. Hun full ammes gir det beskyttelse ? hvordan skal man forholde seg hvis hun blir smittet ? Har blitt informert at barn under 3 mnd ikke bør ha feber da de har vanskelig for å regulere kroppstemp.

Kvinne 56

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei och tack för din fråga,

Tyvärr är hand, fot och munsjukdom en infesjon som är väldigt smittsam. Den beror på ett virus som heter Coxsackievirus. Coxsackievirus tillhör i sin tur en familj av virus som heter Enterovirus. Inkubationstiden för Coxsackievirus är ca 5 dagar (3-7 dagar) och virus sprids som sagt lätt och smittar omgivningen. Det KAN vara så att det lilla barnet är skyddat av mammans antistoffer som hun fått under graviditeten. Det är dock inte alls säkert. Det som ändå är glädjande är att denna infeksjon vanligtvis är mycket lindrig. Den ger alltså vanligtvis ganska lite symptomer. Det är möjligt att den lilla inte får några symptom alls, eller kanske lindrig feber ett par dagar. Det kan också vara så att hun får blåsor i munnen som kan göra ont. Detta kan i vissa fall bli ett problem vid amning. I sällsynta fall blir barnet sämre med högre feber. Skulle detta inträffa tycker jag man ska ta barnet för undersökelse på ett barnsjukhus akut. Den information som du fått angående små barn med feber stämmer till viss del. Kanske inte så mycket att barnet har vanskeligt att regulera temperatur, men hög feber hos små barn kan ha allvarligare (och sällsynta) orsaker och bör alltid bedömas av lege.

Sammanfattning: Det är stor risk att den lilla flickan har blivit exponerad för viruset. Det  mest troliga är att hon inte får några symptom alls eller får väldigt milda symptom. Om hon för svårt med amning på grunn av blåsor eller får hög feber bör hon bedömas av barnlege.


Hoppas detta var till någon hjälp, vänlig hälsning,

Per Åkesson

Infeksjonslege


Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-