Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hånd-fot- og munn-sykdom 6 ganger!

Spørsmål

Jeg er en 2 år gammel jente som i mitt unge liv har fått hånd-fot-munn sykdom 5-6 ganger. Siden jeg opprinnelig trodde at dette var en sykdom man ikke hadde så ofte begynner jeg nå å tvile litt. Har jeg blitt feilaktig diagnosert (vært hos lege samtlige ganger), kan man være særlig disponert for denne sykdommen, (og i så fall hvorfor/hvordan), kan det være noe i mine omgivelser som gjør dette?. Til sist lurer jeg på om jeg også i fremtiden må regne med å ha den tvilsomme gleden av å vandre rundt som et reklameobjekt for denne litt kjedelige sykdommen?
Med hilsen en liten jente som er stum av beundring over dagens leger og deres orakelske svar.

Kvinne, 2 år

Svar

Hei!

Hånd-fot- og munnsykdom er en sykdom som kan ramme barnehager og småskole i små epidemier. Dette er en virussykdom som gir feber, halsesyke, blemmer i munnen og utslett i hendene. Sykdomsbildet kan variere en del, og er ikke alltid like typisk som det står i læreboka (eller på Lommelegen :-)). Derfor er det av og til svært vanskelig å stille denne diagnosen helt sikkert.

Leger må ofte sortere hvilke pasienter som er alvorlig syke og hvilke som ikke er det, hvilke sykdommer som skal behandles og hvilke som ikke skal behandles.

Spesielt på legevakt med mange pasienter og stor pågang er det viktig for legen å oppdage de alvorlig syke, mens de som ikke er alvorlig syke og som sannsynligvis ikke skal ha behandling ikke må utredes like nøye.

Hvis legen skjønner at det dreier seg om en virusinfeksjon og barnet er i relativt god form, er det faktisk ikke så viktig å sette en 100% korrekt diagnose, så fremt det ikke har konsekvenser for behandling.
Hånd-fot- og munnsykdom har vært litt "i skuddet" den siste tiden, og det kan godt hende at leger setter denne diagnosen uten at det er 100 % sikkert.

Så vidt jeg har kunnet bringe på det rene er det lite trolig at man er spesielt disponert for denne sykdommen, men tilfeldigheter kan selvfølgelig teoretisk gjøre at man får lidelsen flere ganger.

Du kan lese mer om sykdommen under linken over til høyre.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-