Hånd-, fot- og munnsykdom

Spørsmål

Vi har i dag fått melding om at det er to barn i barnehagen til min 13 mnd gml. datter som har fot, munn og håndsyke. De syke barna blir ikke holdt hjemme. Hva innebærer denne sykdommen, hva er inkubasjonstiden og er det noe spesielt vi som foreldre bør følge med på/passe på? Hva med kontakt med andre barn (skal på besøk til fetteren hennes i helgen)? Smitter dette til voksene?
Takknemlig for svar.

Kvinne, 28 år

Svar

Kjære kvinne, 28 år!

Hånd-, fot- og munnsykdom er en virusinfeksjon. Den fører til feber, eventuelt vondt i halsen, og små blemmer i munnen på innsiden av kinnene, i tannkjøttet og/eller på tungen. De fleste får også blemmer i håndflaten og under føttene. Inkubasjonstiden varierer mellom 2 og 18 dager, vanligvis 2-3-4 dager, den varer rundt en uke, noen ganger lenger.

Noen sykdommer opptrer nesten bare hos barn. Antakelig har da voksne motstandskraft mot sykdommen. For hånd- fot- og munnsykdom er det slik at de fleste som får den er under 10 år.

Sykdommen går over av seg selv og trenger ingen behandling. Det største problemet er at det er vondt å spise på grunn av blemmene i munnen. Det lønner seg å spise myk mat som is, banan, suppe, yoghurt og loff uten skorpe.

Spørsmål rundt smitte og barnehage blir ofte et skjønnsspørsmål så lenge det ikke dreier seg om farlige sykdommer. Barna som nå er smittet og har blemmer vil kanskje smitte flere barn i barnehagen. Det kan medføre ubehag for de barna som blir smittet. Personlig ville jeg synes at det beste er at barna er hjemme. De er smittefarlig så lenge blemmene er der.