Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hånd-, fot- og munnsykdom

Spørsmål

Sykdomsforløp:
Dag 1: Feber 39 grader og vondt å svelge
Dag 2: sporadiske, underjordiske blemmer på fingrene og hånden
Dag 3: enda flere ømme "dype" røde blemmer på hender og nå også på tær og fotsåle. Røde blemmer på setet. Svetter hele dagen og er redd jeg skal miste melk og har på toppen av det hele blitt veldig sår på begge brystvorter. Kanskje jeg mister melk pga sykdommen? Er ubehagelig å gå på utslettet.

Har en 2 årig datter som er forkjølet med virusutslett(røde prikker) over hele kroppen og brennkopper ved munnen). Hun har tidligere hatt munn fot og hånd syken - fikk melding om at både brennkopper og munn hånd fot syken går i barnehagen.
Sønnen min på 4 mnd (som jeg fullammer) har også fått rødt utslett på hele kroppen og det har utviklet seg til blemmer med vann i ansiktet, hendene og føttene. Legene mente det bare var et forkjølelsesvirus for han er også forkjølet og snørrete. Har sovet veldig dårlig i to netter og uvanlig klengete.
Hva er det jeg kan ha fått? Utslettet mitt ligner ikke på hverken sønnen og dattera mi, og deres utslett har heller ikke vært helt likt. Tror han slapp unna brannkoppene. Er deg noe jeg må passe ekstra godt på i forhold til å ikke miste melk nå?

Svar

Hei.

Vi kan ikke stille sikre diagnoser over internett uten å undersøke pasienten, men dette både høres ut som og ser ut som hånd-, fot- og munnsykdom. Alt stemmer med det vanlige sykdomsforløpet, med feber og sår hals, deretter utslettet med eksakt den lokalisasjonen som du her beskriver.
Det er en helt ufarlig men svært smittsom sykdom, som går over av seg selv i løpet av 2-4 dager. Den skyldes virus, så derfor kan ikke antibiotika brukes.

Utslettet kan vedvare i opptil en uke. Sykdommen hverken kan eller skal behandles. Du vil ikke miste melkeproduksjon av denne sykdommen, så det kan du ta helt med ro.

Ha det bra!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-