Halsesyke og HIV

Spørsmål

Hei! Jeg kan ha vært i en situasjon i august i år hvor jeg kan ha blitt smittet seksuelt. Noen uker etterpå tok legen prøver i halsen og påviste streptokokker der og da (jeg fikk antibiotika og problemene forsvant etter noen få dager). For tre uker siden fikk jeg influensasymptomer og deretter (for to uker siden) relativt kraftig gulsott (begie øyne, kraftig, mørk urin og lys avføring, gulaktig hud). For tre dager siden fikk jeg store svelgeproblemer (halsbetennelse) og hovne lymfkjertler på halsen (m.a.o. etter, og ikke før gulsotten - normalt?). Disse problemene er borte nå. Legen min har påvist kyssesyke og fått negativt på HIV, og hepatit A, B og C. Alle disse prøvene ble tatt omtrent på dagen tre måneder etter evt. smittesituasjon. Hepatit A er han litt usikker på, og skal ta en ny prøve om to uker. Jeg har nattesvette og belegg på tungen - fortrinnsvis fra midten og bakover. Ingen utslett, diarè eller mageproblemer - kun "sur" mage i begynnelsen.

Spørsmål; kan halsprøven legen tok i sommer, og som jeg fikk svar på der og da - ha tatt feil av kyssesyke og streptokokker? Og hvis jeg hadde kyssesyke i sommer - kan den kyssesyken slå ut på en test nå tre måneder etterpå? Hvis jeg hadde kyssesyke i sommer; bør jeg bekymre meg over de kyssesyke-indikasjonene jeg har nå vs. en såkalt akutt HIV-infeksjon (kyssesyke får man jo bare èn gang)? Kan en påvist kyssesyke ved en prøve være en indikasjon på akutt HIV-infeksjon? Og hvor lenge etter en smittesituasjon kan man få akutt HIV-infeksjon? Jeg har også lest at man i enkelte tilfelle ikke kan påvise HIV før tre til fire uker etter en akutt HIV-infeksjon. Stemmer det?

Kort oppsummert: hvor sannsynlig er det at jeg har fått HIV? -Bruk gjerne prosenter eller - forhåpentlig - promillesannsynligheter ...

Hilsen "en ubehagelig følelse"

Mann, 32 år

Svar

Hei!

Oppsummert har det som har foregått med deg vært følgende:
1) Smittesituasjon
2) Streptokokkhals
3) Påvist kyssesyke
4) Symptomer på leveraffeksjon
5) Nå nattesvette og belegg på tungen

Jeg tror du har hatt både streptokokkinfeksjon i halsen og kyssesyke, og at leversymptomene dine stammer fra kyssesyken. Kyssesykeprøven burde ikke slå ut lenge etter infeksjonen, men i den akutte situasjonen - men det kommer litt an på hvilken type test legen tok av deg.

Kyssesyke er ikke en indikasjon på HIV-infeksjon. Imidlertid kan symptomene på en primærinfeksjon være kyssesykeliknende, 2-4-8 uker etter smitte. Hvis HIV-prøven var negativ etter 3 måneder er det usannsynlig at du har HIV - men det er riktig at det er en liten usikkerhet ved dette, og for å være helt sikker kan du be om å få tatt enda en prøve, kanskje når det er gått et halvt år.

Problemet med en primærinfeksjon er at den likner veldig på en hvilken som helst influensaliknende virustilstand, og hos mange er det nesten ikke symptomer i det hele tatt.

Det er umulig å stille diagnosen kun ut fra slike symptomer, det må tas blodprøver for å bekrefte/avkrefte diagnosen.

Sannsynligheten er derfor umulig å "regne ut" på noe vis. Hvis du spør meg om jeg kan være sikker på at du ikke har HIV, er det selvfølgelig umulig, like umulig som det går an å være sikker på at du har HIV.

Be legen din om en ny prøve, lykke til!!