Halsbetennelse och leddsmerter

Spørsmål

Jeg har en infeksjon med streptokokk A i halsen (fjernet mandler 20 år siden), jeg har hatt det 15 ganger før operasjon og 10 etter. Jeg sier dette mest for å opplyse om at jeg har brukt mye antibiotika, og at effekten kanskje ikke er på topp, bla utviklet allergi mot apocilin denne gangen. Men spørsmålet mitt er; hvorfor har jeg plutselig fått ekstreme revmatiske plager under dette sykdomsforløpet? Det forekommer hovedsakelig natt/morgen, og er så hemmende at jeg klarer ikke bevege meg før det har gått en time. Det omfatter alle ledd, jeg klarer ikke løfte hodet, armene.. hendene dovner bort og vedvarer en brennende smerte i håndflaten utover dagen. Leddene blir røde og varme. Må ha hjelp til slutt til å bevege meg. Det har gradvis bedret seg, 5 dag i dag og jeg klarte til slutt å bevege meg for egen maskin.Jeg har spurt flere leger, men alle gir diffuse svar, det er jo ikke giktfeber iogmed at almenntilstanden er grei nok. Crp ble målt til over 200. Jeg har aldri opplevd lignende tidligere, og det har vært svært skremmende å bli såpass satt ut av spill, samt de enorme smertene og stivheten. Hva kommer dette av? Er det normalt? Takk for svar.

Kvinne 39

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og tak för din frage,

Detta är inte helt lätt att svara på tyvärr. Den bild du sent visar ett utslett på baksidan av armbågen. Jag vet inte om du flera sådana. Det kan bero på tre saker. Först, allergi mot apocillin kan ge utslett som liknar dessa. De brukar dock sitta på bröst och rygg. Andre, en streptokockinfektion i huden kan ge liknande bild. Det är dock ovanligt att det sätter sig på baksidan av armen. Tredje, en betennelse av ledden för elbuen kan ge rodnad och hovned. Möjligen kan den sprida sig ner för underarmen som på din bild. Helt typiskt är det inte.

Vad gäller koppling mellan streptokokk A och betennelse av ledd så kan man få något som heter reaktiv artritt. Det kommer vanligtvis flera veckor efter halsbetennelsen (stämmer alltså inte med ditt fall) och drabbar vanligvis en eller ett par stora leder typ knäledd och forledd. Detta stämmer alltså inte heller med det du beskriver ('omfatter alle ledd').

För att göra en professinell bedömning av dina besvär behöver man undersöka dig och se över dinna ledder för att se var det finns tecken till betennelse. Ett CRP over 200 tyder på en signifikan betennelse som man ska ta på allvar och absolut försöka ställa en diagnose. Tyvärr, jag kan på distans inte hjälpa dig så mycket framåt här. Du behöver undersökas av en lege som kan vurdera din status över framför allt leder.

Hoppas detta svar hjälpte dig på något sätt,

med vänlig hälsning,

Per Åkesson, Infeksjonslege

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-