Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Halsbetennelse kan skyldes både virus og bakterier

Spørsmål

Hei, eg lurer bare på din mening. Har hatt noen dager med ubehag/irritasjon i hals i 1 ukes tid nå. God allmentilstand, ingen feber, ingen hoste, men litt groggy i hals når eg svelger. Vært hos lege og og fikk apocillin for halsbetennelse. Er nå på dag 4 i kuren, og har ikke merket noe forskjell. Har også hatt de hvite flekkene i 1 ukes tid nå (se bilde) og det virker ikke som de går bort med hjelp av antibiotikaen. Hva er disse hvite flekkene, er det puss, eller kan det godt hende de alltid har vært der? Tror ikke det er mandelsteiner, har prøvd å ta de ut klarer ikke rikke de. Vil bare høre din mening om hva dette kan være. Hvor lenge kan det være slik? Ser halsen ellers frisk og ok ut? Takk

Mann 33
Svar

Hei.


Halsbetennelser kan skyldes virus og de kan skyldes bakterier, for eksempel streptokokker. Antibiotika virker på bakterier, men ikke på virus. Du har nå brukt antibiotika i fire dager, og merker ingen forskjell. Det kan muligens tyde i retning av at din halsbetennelse skyldes virus, og ikke bakterier. Isåfall vil det gå over av seg selv med litt mer tid.

Men hvis du ble testet for streptokokker i halsen, så er Apocillin riktig medisin, og da skal du bare fortsette å ta den. Foretok legen ingen tester, kan det være at du har en virushalsbetennelse, og egentlig ikke hadde hatt behov for antibiotika.


De hvite proppene i mandlene dine som jeg ser på bildene du har vedlagt, er propper i overflaten på mandlene dine. Slike kan henge igjen etter tidligere halsbetennelser, og behøver ikke å ha noe å gjøre med halsesyken din nå. Du kan ha hatt de fra tidligere. Man kan ha slike over lang tid, og det er ingen sykdom i seg selv eller noe man nødvendigvis må gjøre noe med. 

Det som teller nå, er at du nå etter noen dager kommer til å bli god i halsen igjen, uansett om det er bakterier eller virus som er årsaken til infeksjonen, og da har det ingen informasjonsverdi om du fortsetter å ha eller ikke ha disse hvite proppene.


Ha det bra og god bedring.