H pylori

Spørsmål

Sure oppstøt, kvalm, følelse at mat står i halsen, vondt i magen hvis det er langt mellom måltidene, oppblåst mage av og til, sår i halsen, tungt å svelge sjelden. I Januar gikk jeg 5 kg ned i vekt på 3-4 uker, det var løs mage oftest da, etter å ha brukt medisin ble avføringen mer normal. Ingen energi, brennende vondt i brystet av og til, -oftest hvis det er langt mellom måltidene.

06.12.16 blodprøve h.pylori positiv. Fikk Nexium 20mg i 28 d. Ble ikke bedre.
14.01.17 gastroskopi. Resultat erosive refluksøsofagitt. H. Pylori negativ. En til blodprøve H. Pylori positiv. Fikk Nexium 40 mg i 28 d. og 20 mg i 28d. I tillegg klacid 500mg og amoxicillin 1000mg.

Blir det bedre av å bruke antibiotika? Hvordan påvirker det min sykdom?

Jeg hadde magekatarr i 2008, da brukte jeg antibiotika. Ble bra etterpå. Etter lege fikk vite det ble litt usikker om antibiotika, men skrev resept uansett. Da ble jeg i tvil også om jeg skal bruke det.

Hvordan lever jeg videre med dette? Må forandre kosthold og gå ned i vekt. Hvor kan jeg få mer info om kosthold? Intensiv trening er vel ikke noe bra for meg nå? Jeg er litt usikker hva og hvordan jeg skal gjøre.

Hvor ofte må jeg undersøke sykdommen og hva skal være obs på?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Ja, du blir bedre av antibiotika hvis du er H.pylori positiv. H.pylori er en bakterie, og du kan lese mer om denne infeksjonen her: https://www.fhi.no/nettpub/smittevernveilederen/sykdommer-a-a/helicobacter-pylori-infeksjon---vei/.
Du sier at du må gå ned i vekt, men jeg ser ikke vekten/høyden din. For noen som er overvektige, kan det hjelpe å gå ned i vekt. For høy vekt med en stor mage kan øke trykket på åpningen av magesekken mot spiserøret og føre til ekstra sure oppstøt. Trening er ikke noe feil å drive med i det hele tatt, så lenge du orker det. Jeg ville satt deg på antibiotika kur. Det er veldig viktig at du tar hele kuren slik den er foreskrevet. H.pylori kan bli resistent mot antibiotika, selv under selve behandlingen, og det er viktig følge timeplanen veldig nøye. Skulle du ha det vi kaller "treatment failure," at du får de samme symptomene om igjen etter antibiotika kur, er det viktig å bruke Nexium. Jeg er litt usikker på om du kanskje opplever et tilbakefall nå, da jeg ikke er helt sikker på om du tok antibiotikaen du ble foreskrevet sist helt ut og korrekt? Hvis du tok hele behandlingen, og allikevel nå igjen er H.pylori positiv, er det viktig at du følges av en spesialist. Det er noen studier som viser at probiotika og lactobacillus kan redusere aktiviteten av denne bakterien. Det er også viktig at du unngår IBUX, naproxen og aspirin hvis du ikke absolutt trenger disse medisinene, du bør redusere alkohol inntak til et minimum og røyking/snus er best å unngå totalt. Man prøver faktisk å lage en vaksine mot denne bakterien, men så langt finnes den ikke.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-