Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gutt som ikke vil gå på benet og har hyppig feber

Spørsmål

Min sønn på 18 mndr har stort sett vært kontinuerlig syk siden november `17 med hyppig feber, hoste, forkjølelse, tre ørebetennelser, slapphet og dårlig matlyst. Han har hatt noen dager innimellom hvor han har virket frisk. Han hadde i tillegg et fall fra en lav krakk (i november) og ville etter dette ikke stå på det ene benet. Det ble tatt rtg, men det viste ikke brudd. Han har etter dette blitt svært passiv og sitter helt i ro. Han vil ikke stå på bena og ikke gå (han hadde akkurat startet å gå litt før fallet). I desember har vi vært 2 ganger på legevakta og 1 gang hos fastlegen pga dårlig allmenntilstand og utpreget endring i hans væremåte. Legene sier det er virusinfeksjon og at vi må ta tida til hjelp. Han hadde 82 i CRP og startet på en 12 dagers kur med Erymax. Han har kviknet litt til nå, men er uttalt passiv og vil ikke bruke bena. Han fikk små blodutredelser i nakken, men legen var ikke bekymret for dette. Jeg er redd for leukemi, pga redusert allmenntilstand over så lang tid, mye feber, vekttap og han er veldig blek. Bør han utredes mer for dette? Hvorfor vil han ikke belaste bena etter så lang tid? Han skriker til når vi prøver å la han stå selv. Matlysten har bedret seg litt de siste dagene, men han virker så sliten. Han begynte i bhg i august og med det følger det mye sykdom, men han har vært den i bhg som har vært mest syk og det går liksom aldri over. Vh en bekymret mamma.

Kvinne 34
Svar

Hei, og takk for spørsmålet ditt. Du forteller om to ulike bekymringer for sønnen din, og jeg forstår godt at du synes det begynner å trekke ut i tid. 


For en halvannetåring i barnehage er feber med hoste, forkjølelse og ørebetennelser svært vanlig - selv om din sønn de siste månedene har vært mer plaget enn de andre barna dere treffer, høres det du beskriver nokså normalt ut for en gutt på hans alder. Immunforsvaret hans er jo i utvikling, og inntil han har blitt kjent med mikrobene i miljøet sitt, kan han hyppig ha noen dagers forløp med infeksjonssymptomer. Som du beskriver, forventer vi da litt feber, nedsatt allmenntilstand inkludert matlyst og kanskje at han går noen måneder tilbake i utvikling i et par dager mens det står på. De fleste slike infeksjoner skyldes virus, og da har vi ikke noe annet å stille opp med enn lindring og pleie - vi må ta tiden til hjelp. En sjelden gang må det antibiotika til, og da særlig til barn som får hyppige ørebetennelser, forutsatt at de er forårsaket av bakterier. Et annet poeng i slike perioder med stadige infeksjoner, er at selv banale plager med litt feber og ubehag er nok til at barn ikke vil spise som de pleier. Det er jo ikke noe problem i et par dager, de henter seg raskt inn igjen. Men dersom de snart får en ny infeksjon og så enda en må vi være oppmerksomme og passe på at de får i seg det de trenger; det er nyttig å følge med på vekten, den skal jo helst ikke gå ned. Sørg for å gi febernedsettende slik at gutten din får i seg noen gode måltider og får drukket nok når han er syk. 


Så forteller du at gutten din falt ned fra en krakk for noen måneder siden, like etter at han hadde lært å gå - og siden har han unngått å belaste i hvertfall et av bena. Det er naturligvis ikke mulig å si om dette kan ha sammenheng med de andre plagene han har hatt i den samme tiden, men jeg forstår bekymringen din. Leukemi som du nevner er en alvorlig, men heldigvis sjelden lidelse - jeg ville tatt utgangspunkt i guttens plager heller enn å undersøke ham for spesifikke lidelser. En halvannet år gammel gutt som kun har villet sitte i tre måneder og skriker hvis han må belaste benet er det naturlig å få vurdert for nettopp det, i første omgang hos fastlegen eller på helsestasjonen. Det har neppe noen sammenheng, men det er naturlig å ha i bakhodet at han den siste tiden har vært mye infeksjonssyk, slapp og blek - og gått ned i vekt.