Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gule stafylokokkerin

Spørsmål

Hei! Jeg har et spørsmål om gule stafylokokker. I høst fikk jeg påvist dette av min fastlege etter og ha fått 3 verkende sår på kroppen. Etter en kur med antibiotika forsvant dette og jeg har ikke merket noe til dette i ettertid. Men hvordan er det med smitte? Kan jeg være bærer av dette og smitte andre? Grunnen til at jeg spør er at jeg har sex med ei som sliter med dette, og hver gang hun blir kvitt det etter en kur fortsetter dette å komme tilbake.

Mann 38
Svar

Hei.


Gule stafylokokker er svært utbredt, og finnes ofte hos helt friske personer.

Dette kan du leser mer om i Store medisinske leksikon, på følgende link:


https://sml.snl.no/stafylokokker

Jeg siterer herfra:

"Den finnes på huden, i nesen, svelget og endetarmen hos friske personer. Fra sin plass i normalfloraen kan S. aureus under visse forhold, for eksempel en skade i huden, invadere deler av kroppen som er sterile eller har annen normalflora, og forårsake infeksjon."

Det kan for eksempel gi brennkopper, men også mange andre typer infeksjoner.


Du spør om du kan være bærer, og det kan du naturligvis være, på linje med svært mange andre friske personer. Man merker ikke om man er bærer, da dette er en del av normalfloraen hos svært mange mennesker. 

Din sexpartner har gjentatte infeksjoner med gule stafylokokker, forteller du. Du lurer på om det kan være slik at du smitter henne. Det har jeg ikke noe sikkert svar på, annet enn at det kan være mulig, men det behøver slett ikke å være slik. Hun kan jo selv være bærer. Og det kan være spesielle forhold ved henne og hennes helse som gjør at disse bakteriene gir henne infeksjoner.


Håper det var informativt, selv om jeg ikke kan gi deg sikre svar på det du spør om. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-