Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gravid spiste spirer, og er nå bekymret for Listeriasmitte

Spørsmål

Hei, Jeg er gravid i uke 32. Frisk. Kom i skade for å spise en hel pakke med rå spirer i går. Pakken var uåpnet og lå i kjøleskapet. Leste nå på FHI sine sider at rå spirer kan inneholde listeria, og ikke bør spises av gravide. Jeg var ikke klar over at det ikke var ok å spise spirer, det står ikke på matportalen sine sider for gravide så vidt jeg kan se. Nå er jeg selvsagt bekymret. Hva skal jeg gjøre, og hvor stor er risikoen?

Kvinne 38
Svar

Hei.


Dette har etter alt å dømme gått helt fint. Regler om hva man bør unngå å spise i svangerskapet er nemlig basert på føre-var prinsipper, og det er ikke slik at spirer stort sett inneholder Listeriabakterien. Listeria har vært påvist i spirer og det kan forekomme, og derfor fraråder man det. Men spirer flest inneholder ikke Listeria. 

 Listeria er også en generelt sett lite smittsom bakterie, hvilket betyr at man må få i seg mye bakterier for å bli syk. Det er svært sjeldent med listeriasmittet i svangerskap i Norge, i snitt 0-2 tilfeller i året, så sannsynligheten for at du skal være smittet er alt i alt svært liten.

Det du kan gjøre, er å følge med på om du skulle bli syk på noen måte. Listeriainfeksjon hos gravid mor gir helt uspesifikke sykdomssymptomer, litt påminnende lett influensa, men uten luftveissymptomer. Vær altså obs på feber, slapphet, muskelverk, hodepine, uten annen kjent årsak. Skulle det mot formodning opptre, så tar du for sikkerhets skyld kontakt med legen din. Hvis det skulle komme dithen at du får påvist listeriainfeksjon, noe som jeg vil presisere er særdeles lite sannsynlig, så vil en kunne ta prøve av fostervann for å påvise smitte til foster. 

Utover det er det ikke noe du kan eller skal gjøre, annet enn å la være å bekymre deg, for dette har med særdeles stor sannsynlighet gått helt bra.

Ha det bra.