Gravid fikk fugleavføring på klærne. Risiko for fosteret?

Spørsmål

Hei! Jeg er gravid i uke 20. Jeg ble bæsjet på av en fugl på vei til jobb i dag. Tørket det bort fra klærne, og vasket hendene grundig etterpå, men skiftet klær får jeg ikke gjort før jeg kommer hjem i kveld. Kan fuglebæsj inneholde smitte som kan være skadelig for fosteret, og hva er sjansen for smitte i så fall? Og er det noe (f eks symptomer) jeg evt skal være oppmerksom på/ting jeg bør teste meg for?

Kvinne 34

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Denne bekymringen kan du legge helt fra deg. Smittestoffer fra fugleavføring kan ikke gå inn i din og fosterets blodbane, via klær og intakt hud. En teoretisk smittemulighet (for deg) ville vært via hender og munn, men du vasket jo hendene, så her finnes ingen som helst mulighet for smitte av noe slag.  Det er heller ingen ting du trenger å være oppmerksom på fremover i den forbindelse, slik du spør om. Din bekymring for dette er nok ganske så sikkert et typisk utslag av "hønemor-syndromet", hvor den vordende mor -forståelig nok- verger om sitt kommende barn på enhver tenkelig og utenkelig måte. Det er svært vanlig, og høyst forståelig, men det er også viktig for deg å vite om denne måten gravide ofte tenker på, så du greier å plassere dette i riktig kategori: Hønemorsyndromet, og ikke "risiko for smitte".

Håper det var et klart og greit svar. Ha et fint svangerskap videre!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-