Gratis klamydia?

Spørsmål

Gikk på legevakten og tok en klamydia test. Måtte betale lege honorar og betale for medisin.

Fikk senere vite av fastlegen min at klamydia test er gratis i Norge. Føler meg litt forarget av dette, og har tenkt å søke trygdekontoret om å få pengene tilbake.

Sprøsmål: Må jeg likevel betale lege honoraret, eller er ALT gratis? Har også forstått at "foreldelses fristen" på dette er 6 måneder, men jeg fikk ikke vite det før nå i nyere tid. Er det forstsatt mulighet til å få erstatning?

Mann, 22 år

Svar

Hei!

Det er riktig at diagnostikk og behandling av kjønnssykdommer er gratis i Norge. Når en lege får en slik pasient skal han få sine penger fra trygdekontoret istedetfor å ta betalt av pasienten.

Jeg tror nok den mest korrekte fremgangsmåten vil være å sende kvitteringer til trygdekontoret og be om å få refundert pengene. Alternativt kan du snakke med legen som ba deg om penger, men det er ikke sikkert du vet hva han het (det skal stå på kvitteringen), eller det kan være upraktisk for deg å få tak i ham.

Uansett skal behandling og diagnostikk være gratis, noe som vel er fornuftig for å få behandlet kjønnssykdommene uten at penger skal være en hindring for pasienten.