Gonore

Spørsmål

Hei,

Hvor lenge etter at man har tatt engangsdose for bekjempelse av gonore vil man merke at symptomene forsvinner.Jeg fikk en engangsdose 1000mg azithromycin for 5 dager siden men har fortsatt kløe. Når bør symtomene være helt borte? Kan det hende at en evt. Gonore infeksjon kan være resistent mot denne antibiotikaen. Kan en mann bli smittet av en kvinne ved at kun hun utfører oral sex. Dvs. at det kan overføres fra kvinnens munn til mannens penis? Kan det videre sprees til mannens munn, analåpning og øyne etter at kun penis er infisert?

Mann, 42 år

Svar

Ja, vanligvis vil Azitromycin - som er den mest brukte medisin mot Gonore og Klamydia - og gitt som en engangsdose på 1gr - ta knekken på infeksjonen. Men det er noen gonorebakterier nå som er det vi kaller multi-resistente, dvs. motstandsdyktige mot denne medisinen. Så det kan være at du er smittet av denne bakterien. Du bør derfor gå tilbake til den legen som har undersøkt deg og gitt deg medisin og få en ny kontroll så snart som mulig. Det er også viktig at du nå i tiden før du får ny kontroll ikke har samleie uten kondom.
Du spør om en mann kan bli smittet av en kvinne når hun utfører oralsex (munnsex) - og det kan han hvis hun er smittet - like så vel som kvinne kan bli smittet av mann ved munnsex. Gonorebakterien kan spres via fingre, analåpning og munn.