Frisk bærere av streptokokker skal ikke behandles

Spørsmål

Jeg testet positivt på streptokokker i halsen i dag og fikk antibiotikakur. Men jeg har absolutt INGEN symptomer på dette. Verken i hals, kropp eller slitenhet, og synes nesten det er ille å sette i gang med antibiotika da? Men grunnen til at jeg testet meg var fordi min datter på 2,5 år har hatt nattfeber (38,7) 3 netter på rad, men ca 37 på dagtid, og i dag er hun helt feberfri og 36,7 gr. Ved undersøkelse i dag hadde hun CRP på 39 og var veldig sår og rød i hals og hovne mandler. Hun testet ikke positivt på streptokokker i hals, men ble også anbefalt å ta antibiotika. Hun har hatt 2 ganger streptokokker i hals med antibiotikakur siden januar 2017, og da har hun hatt mye høyere feber både natt og dag og vært slappere. Nå er hun i fin form og løper og ler og leker, og jeg synes det er ille at vi må i gang med dette for 3. gang, fordi jeg synes fastlegen vår ofte anbefaler antibiotika for sikkerhetsskyld. Men jeg vil såklart gjøre det som er best. Men kan jeg ha hatt dette lenge og smittet henne flere ganger uten å være klar over det? Er det sånn at vi begge bør ta kuren? Man hører jo at man ikke alltid trenger antibiotika, men når MÅ man? Min mann og to andre døtre er ikke syke, men bør de også teste seg pga høy smittefare? Og bør alle sammen ta antibiotika dersom de testet positivt på streptokokk halsprøven? Håper på et konkret svar da jeg aldri blir klok på dette med antibiotika.

Svar

Hei.

Det er ikke helt uvanlig å være bærer av streptokokker, f.eks. i halsen. Å være bærer betyr at man har bakterien tilstede, men at den ikke gir sykdom.
Dette skal i de aller fleste tilfeller og som hovedregel ikke behandles med antibiotika. Hovedregelen er at man skal være syk, for å behandles med antibiotika.

Les mer om dette her:
https://www.fhi.no/nettpub/smittevernveilederen/sykdommer-a-a/streptokokk-gruppe-a-infeksjon---ve/

Iflg retningslinjer skulle du heller ikke ha vært testet, siden du ikke var syk. For da risikerer man å få nettopp slike resultater som det du fikk her, at du er bærer, så kommer spørsmålet om behandling eller ikke.
Du spør om din mann og dine andre to døtre skal testes. De er friske, og da skal de ikke testes. For de skal jo heller ikke behandles, uansett resultat av test, jfr over.

Din datter har sår hals, men tester IKKE positivt på streptokokker. Da skal hun etter nasjonale retningslinjer IKKE behandles med antibiotika. Det skyldes oftest virus, hvor antibiotika ikke har noen effekt. Evt andre bakterier enn streptokokker, og da er det uansett snakk om en sykdom som går over av seg selv, ved hjelp av immunapparatet og uten antibiotika.
Les mer her:
http://tidsskriftet.no/2000/06/diagnostikk-og-behandling/retningslinjer-diagnostikk-og-behandling-av-sar-hals

Du sier at du får inntrykk av at fastlegen ofte gir dere antibiotika "for sikkerhets skyld". Det er overhodet ikke en god eller anbefalt strategi, og det handler ihvertfall ikke om å "gjøre det som er best", slik du sier.

Det er veldig bra at du er skeptisk til all antibiotikaen som din fastlege ser ut til å gi dere, nå bekreftet ved forslag om å behandle du som frisk bærer, og ved å gi antibiotika til din datter som IKKE har streptokokkinfeksjon nå, begge deler klart strid med nasjonale faglige retningslinjer, som også din fastlege bør kjenne.
Du sier at du aldri blir klok på dette med antibiotika. Det kan jeg forstå, og siden du har en lege som kanskje gir for mye antibiotika, så synes jeg du med fordel selv kan sette deg inn i dette, for å bedre kunne si nei, eller diskutere legens forslag om antibiotika, utfra retningslinjer som du kan vise til. Den neste linken er det viktigste arbeidsdokumentet for enhver almenlege, og den kan du lese i , spesielt om halsbetennelser og streptokokker, hvilket jeg har lagt en direkte link her:
http://www.antibiotikaiallmennpraksis.no/index.php?action=showtopic&topic=GRde5AaS&j=1

Ta evt med denne til legen din.

Jeg håper at du har nytte av informasjonen, og jeg vil påpeke at dette svaret ikke er min "personlige oppfatning" eller noe, men basert fullt og helt på faglige råd og anbefalinger av ekspertgrupper på dette fagområdet.
Ha det bra.