Friluft og farer ved det

Spørsmål

Hei,

Jeg er en ivrig friluftsmann, sportsfisker og jeger fra vestlandet som oppholder meg mye i "flåtterreng". Jeg vil anslå at jeg hvert år fjerner mellom 20 og 60 flått som har bitt seg fast. Jeg tar en del forhåndsregler og sjekker for flått etter hver tur (flesteparten blir da fjernet mindre enn to timer etter endt tur), smører meg oftest inn med "flåttmiddel" før jeg går ut, prøver å bruke klær som gjør det vanskelig for flåtten å komme til hud og smører Bacimycin på bittstedet etter at flåtten er fjernet. Likevel blir en del av flåttene (spesielt de små nymfene som er vanskelig å oppdage) sittende fast til jeg begynner å klø og dermed oppdager dem på den måten. De har da gjerne sittet fast i over et døgn (min erfaring). Disse bittene begynner ofte å klø veldig og bittområdet blir da oftest rødt og hovent i flere dager (pga mye kløing..?) men jeg har ikke sett den karakteristiske røde ringen som en skal være på vakt etter, og har derfor aldri oppsøkt lege ved bitt.

Spørsmålet mitt er om mitt friluftliv/jakt er å regne for risikosport? Om det er slik at maks tre prosent av flåttbittene fører til borreliosesmitte (ref Faleide, lommelegen) og at 2/3 av disse utvikler sykdom og jeg hvert år har feks ti flått sittende fast i mer en 24h er jo dette vel dette en uønsket og relativt stor risiko for å få overført smitte, eller..? Nå finnes det etter det jeg forstår effektiv behandling ved smitte, men likevel..? Det føles også som en mager trøst at de færreste blir syke når jeg sannsynligvis er langt mer eksponert en gjennomsnittet, og det hjelper jo ikke at tabloidene knapt skriver om annet enn lammelser og dødsfall pga flåttbitt om sommeren.

mvh
Friluftsmann

Mann, 29 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, takk for ditt brev.

Ja du er nok mye mer utsatt for slikt smitte ved aktiviteter som friluft og jakt. Men jeg syns at det bør være adekvat nok for helsen sin skyld å ta de regulære forhåndsregler, som du gjør og beksriver her. Det lokale utslettet er nok kroppens reaksjon på bittet (lokal irritasjon) og pga. kløe også. Størst risiko når flåtten sitter i huden over 24 timer, tror vi. Da er det lettere for innsprøytet Borrelia og få seg formert og overleve i kroppen. Ringformet utslett kommer derfor med forsinket fase etter noen uker da Borrelia trenger tid til å lage infeksjon. Borrelia drepes effektivt av antibiotika i slike tilfeller (ufarlig).
De tallene du referer til er veiledende og nokså riktige. Det vi vil frem til er at en svært lav populasjon av flått er smitteførende.

Det er etterhvert en borrelia menighet i Norge. Infeksjonen er svært omstridt. Vi betrakter det som en infeksjon der antibiotika i tidlige faser er svært effektive. Du referer om opplevelser av Borrelia i sene stadier der den rammer hjernen og ryggmargen. Det er en mer farlig tilstand.

Legger ved link for råd om å forebygge flått:

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Britt Nakstad
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-