Fremdeles litt bekymret for musepest

Spørsmål

Hei! Jeg fikk svar fra dere i går på et spørsmål om musepest. Takk for svar! Kort fortalt dreide det seg om at jeg er gravid i uke 26+5 og har rengjort etter mus på hytta i Oppland-området. Jeg brukte støvsuger, noe jeg i ettertid forstod at jeg ikke skulle gjort pga fare for å virvle opp støv. (Riktig metode er våt klut ifølge FHI) Samtidig hadde jeg på meg hansker og munnbind, som jo reduserer smitterisikoen. Dere skrev at jeg ikke skulle bekymre meg for smitte, men skifte støvsugepose og filter i støvsugeren for sikkerhets skyld.
Da jeg skulle bytte pose og filter i dag så jeg at støvsugeren vår, som er ganske gammel, ikke hadde noe filter. Noen hadde rett og slett tatt det ut uten å sette i nytt. Forandrer det deres vurdering av smitterisikoen at jeg har støvsuget opp muselort med en støvsuger uten filter? Som dere skriver, er jeg overbekymret og skikkelig hønemor nå- jeg vet det, men jeg klarer ikke å legge det fra meg, så da tenkte jeg det var like greit å spørre på nytt. Jeg så at det var mulig å sjekke om man er smittet med en blodprøve- dersom dere tenker annerledes om smitterisikoen nå,- bør jeg gjøre det da? På forhånd takk igjen for svar- jeg vet jeg er overbekymret!

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei igjen.

Nei, dette forandrer ikke min vurdering av dette. Smittefaren er særdeles liten, og jeg ville ikke tenke på dette hvis jeg var deg. Det er svært få tilfeller årlig av musepest i Norge, og det er kun diagnostisert og rapportert 13-39 tilfeller årlig i hele landet pr år, de siste årene.
Der er et utall risikoer vi utsetter oss for daglig som er særdeles mye større enn sjansen for å få musepest, f.eks. å komme ut for en trafikkulykke, men det tenker vi ikke på til daglig.

Forøvrig er det en virussykdom, som ikke kan behandles, så det har uansett ingenting for seg å tenke på dette, rent praktisk sett. Sykdommen går over av seg selv, og prognosen er god. Det er bare meldt om ett mulig dødsfall av sykdommen i Norge noensinne.

Når det gjelder ditt spørsmål om sjekking med blodprøve, så er det mulig.

Håper det var greie svar. Ikke tenk noe mer på dette. Der finnes som kjent mangt å kunne bekymre seg over her i livet, om en vil, både som gravid og ikke-gravid, men jeg ville virkelig ikke ha valgt akkurat noe så sjeldent og usannsynlig som musepest å bekymre meg over, om jeg var deg.
Ha et fint svangerskap videre!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn