Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Forebyggelse av herpesutbrudd

Spørsmål

Hei, jeg er en mann på 24 år som har fått påvist at jeg sannsynligvis har Herpes (ikke kontrollert "puss" fra sår, men kom anfallet tilbake, mente legen jeg tidligere har konsultert at det åpenbart var herpes). Utbruddene kommer på penishodet (forhuden) og rundt penis, med kløe og rødflammet hud også ned mot endetarmesåpning. Jeg har for noen dager siden fått et utbrudd og har benyttet Valacyclovir 500mg (valtrex) og krem (Zovirax). Jeg har tidligere hatt et par/tre utbrudd som jeg har registrert, det siste for 4 måneder siden.
Det jeg har registert, er at området som er smittet ser ut til å bli litt større for hver nye utbrudd. Er det noe jeg kan forebygge dette med? Kan det være at smitten brer seg når de små blemmene sprekker og væske kommer ut og kanskje sprer seg noe videre via underbuksen ved bevegelse? Er det noe annet jeg kan forebygge eller begrense utbrudd med (medisiner,kosthold, tilskudd av vitaminer, eller lignende?)- Noe jeg ikke bør spise? Jeg utelukker ikke at jeg har blitt smittet ved kjønnslig omgang, men husker at jeg i perioder har klødd mye i hodebunnen. Er det slik at herpes kan ha utbrudd også her og jeg ev. har overført smitten til kjønnsorgan etter å ha klødd meg i hodet, for så å gå på toalettet? Er det i hele tatt slik at herpes kan smitte fra en del av kroppen til et annet ved at man får smitte(fra utbrudd) på hendene som man kan bringe videre til andre deler av kroppen og er i så fall muligheten for slik overføring stor? Bør jeg for sikkerhets skyld ved neste utbrudd sørge for en endelig diagnose? (om det er herpes type en eller 2?)
Ser fem til ditt svar

Mann, 24 år

Svar

Hei!
Takk for spørsmål.
Jeg kan selvfølgelig ikke stille noen diagnose over nettet, men ut i fra de foreliggende opplysninger synes det overveiende sannsynlig at dette er herpes og at legen din har stilt riktig diagnose uten sekretprøve.
Allikevel synes jeg det for ordens skyld bør tas en virusdyrkning, når dette lar seg gjøre.
Kunsten med herpes er å unngå utbrudd, fordi utbruddsområdet synes å øke for hvert utbrudd. Dersom du klarer å unngå og få utbrudd over en lengre periode, synes det som om huden blir mer motstandsdyktig og utbruddene blir da mindre og kommer sjeldnere. Mange får bare et eller to store utbrudd i starten og klarer ved hjelp av et sunt levesett og bruk av medisiner å unngå særlige plager i form av utbrudd.
Utbrudd på penishodet er vanskelige å forebygge uten medisiner, av opplagte årsaker siden huden der er tynn og seksuell aktivitet gjør området utsatt.
Min aller beste råd er derfor at dur bruker Valtrex som forebyggende medisin i en lengre periode, kanskje til og med som fast medisin for å unngå utbruddene.
Når det har gått så lang tid at du og din lege føler dere trygge på et seponeringsforsøk, så kan du la medisinen være.
Mange herpes pasienter står fast på Valtrex og din lege kan dersom utbruddene er hyppige, skrive dette på "blå resept". Det betyr at du bare betaler en egenandel for kjøp av medisinen.
Herpesviruset kan smitte ved "selvsmitte", men den vanligste måten er ved seksuell omgang.
Herpesvirus kan ha utbrudd alle steder på kroppen, forkjølelsessår på leppene er vanligst.
Når det gjelder kosthold, så er et variert kosthold alltid best når det gjelder å forebygge all sykdom.
Med andre ord mye frukt og grønnsaker, lite kjøtt og noe mer fisk og skalldyr.
Er kostholdet variert med D- vitamintilskudd i form av Omega 3 om vinteren, så vil utbruddfrekvensen gå ned.
Er du i tillegg forsiktig med alkohol og tobakk (som begge svekker immunforsvaret) vil behovet for Valtrex etter hvert bli mindre.
Jeg håper svaret er til hjelp.
God bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-