Follikulit

Spørsmål

Hei igjen, viser til tidligere innsendt spørsmål - søndag, med svar på mandag. Så nå at det er mulig å legge ved bilder, og forsøker dette for å få så presist svar som mulig. Ansikt: vesentlig bedre enn tidligere, men 4-5 røde prikker ved siden av nesen kom nesten samtidig ca for halvannen måned siden, tilsvarende med rødt merke under øyet. Dette så ut som røde kviser når de dukket opp, og ble gradvis større i 3-4 dager. Prikkene dukker opp raskt, har en stikkende og kløende følelse og er veldig såre. Har tilsvarende i panne, men noe større prikker. Disse blir verre ved bruk av lokal kvisebehandling, men fungoral roer det ned. Det kommer sjeldent en alene, gjerne flere samtidig på nesten samme sted. Armer: rødt utslett, veldig ruglete overflate, klør noe. Dette kom ikke før etter ca 3 mnd på tetracycline. Lår/legger: veldig mye hårsekkbetennelser, mistet noe hår på legger, litt kløende og stikkende også her. Tenker du fremdeles at det er Pityrosporum-follikulit?

Mann 28
Svar

Hei igen,

Ja, jag tycker dina bilder stöder Pitysporumfollikulit som den mest sannolika diagnosen.

En alternativ diagnos är stafylokockorsakad follikulit. Jag tycker dock inte att utsletten är typiska och din historia där Tetracyklin inte gav någon riktig effekt talar emot stafylokocker. Vad gäller din arm så ser jag inte riktigt om utsletten är samma som på de övriga bilderna. Med tanke på att de kom efter tre månaders bruk av tetracyklin så får man också överväga en överkänslighetsreaktion. En ganska vanlig biverkan av Tetracyklin är utslett, de kommer oftast om huden utsätts för mycket solljus.

Jag hade absolut satsat på en behandling med Flukonazol mot Pityrosporuminfektion.


Med vänlig hälsning,

Per Åkesson

Infeksjonslege