Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Føler meg ikke helt frisk etter en uke med penicillin mot lungebetennelse

Spørsmål

Hei. Har sendt dere e-post for en uke siden, men ikke fått svar. Har vært syk i 2 uker nå. Var på røntgen og de fant lungebetennelse. Fikk penicillin, men det gjekk 1 uke før de fant ut at det var det det var. Jeg har brukt antibiotika i en uke nå. Har hatt feber i to uker. Bedre i pusten, men jeg har veldig stygg hoste ennå. Og litt tett i ørene. Føler antibiotikaen har stagnert. Var hos lege igår og tok ny CRP, og den var nå fin. Eg gikk til lege igår fordi eg har forsatt feber som ligger på 37,7 og 38,2, og den går veldig opp og ned. Er i best form på morgen og blir verre utover dagen. Har fått forlenget kuren, men eg føler at eg ikkje blir bedre. Det er feberen som bekymrer meg, samt forsatt stygg hoste. Hoster ikkje mykje slim, det er mest tørrhoste. Og slimet eg hoster opp er kun hvitt. Kan det vere noe mer alvorlig siden jeg forsatt har feber så lenge? Legen var klar på at bildene viste lungebetennelse, men det er så rart at eg ikkje blir bedre. Hvor lenge er det vanlig å gå slik, nå da jeg har brukt penicillin og i tillegg tar jeg en tablett penicillin for barn. Håper denne gang på svar.

Kvinne 31
Svar

Hei.


Vi har ikke noe system for å ta imot spørsmål via epost, så det kan kanskje være forklaringen på at du ikke har fått svar. Alle spørsmål stilles fra vår nettside "Spør legen", og en får svar via epost om at svaret er klart.

Men nå får du ihvertfall svar her.

Det at din CRP nå er blitt normal er et bevis på at antibiotikaen har virket, forutsatt at du faktisk hadde forhøyde verdier før du begynte på antibiotika. Dersom du ikke hadde forhøyde CRP-verdier før antibiotikakuren, eventuelt ikke tok CRP, så kan det være en viruslungebetennelse du har hatt. Og da virker ikke penicillin uansett.

Det at du hoster en god stund etter at infeksjonen er over, er helt vanlig, og bare å forvente. Det vil avta etterhvert og forsvinne helt til slutt.  Feber er tegn på infeksjon, men temperaturen din er jo innimellom helt normal. Feber defineres som kroppstemperatur over 38 målt rektalt. Verdier under dette er ikke feber. Så det kan avgjort høres ut som det bare er et etterslep  og at det også vil normaliseres. Det har du nok enhver grunn til å tro.

Når du nå ikke har forhøyet CRP har du knapt nok noen grunn til å bruke antibiotika lenger, for enten har den gjort jobben sin, eller så er det en virusinfeksjon du har hatt, hvor antibiotika som sagt ikke har noen effekt i det hele tatt. Da er det kroppens immunsystem som kurerer infeksjonen.

Du skriver at du synes det er rart at du "ikke blir bedre", men det er kanskje ikke helt rett. Du sier jo at du er bedre i pusten, og din CRP er normal. Så det er riktigere å si at du har forventninger om å være helt symptomfri etter en uke på penicillin, men det kan du ikke forvente, siden det som sagt er vanlig å hoste en god stund også etter at infeksjonen er over. En uke er oftest lang nok behandlingstid for en lungebetennelse,  men følg kuren så lenge som legen din har forskrevet.

Jeg ser alt i alt ingenting i dette som burde gi grunn til bekymring, og ønsker deg god bedring videre.

Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-