Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fobi for innvollsorm og barnemark

Spørsmål

Hei. Jeg håper jeg kan få et ordentlig utdypende svar her fordi jeg har erfart å ikke få er tilfredsstillende utfyllende Nok svar her tidligere. Men gir det en sjanse til, denne gangen om noe annet: Hadde nylig småmark og tok 3 vermox piller med en ukes mellomrom mellom hver tablett. Tenker å ta 2 til på samme måte slik at jeg har tatt knekken på hele livssyklusen da eggene kan bruke opptil 4 uker på å modnes ferdig til voksne mark i kroppen, og kuren tar bare levende mark men dreper ikke egg som kan klekkes lang tid etter tatt kur. for meg virker dette som en uendelig prosess hvor man da burde ta en Vermox pille fast hver uke for alltid.. er LIVREDD for å få dette igjen da jeg har mark/larve fobi, ocd og sliter med angst. Min lillesøster(6 år) hadde et EKSTREMT småmark anfall igår og idag hvor d kom Ekstreme mengder mark ut av rumpa hennes og de bevegde seg intenst. ekkelt og skummelt for lille som gråt. Har vasket dørhåndtak, byttet sengetøy, håndklær. Men er d nødvendig å gjøre dette hver dag i 2-5 uker nå? Må jeg fjerne hele sofa trekkene og vaske i maskin? Holder det å vaske ting på 30-40 grader med OMO eller MÅ det kokes 60-90 grader? Har lest at eggene som sitter på inventar osv ikke dør av verken uttørking eller sterke desinfeksjons midler så d hjelper ikke m antibak. Så hjelper ikke bare spraye sofaen md antibak(70%) spray? Hva med sterkere desinfeksjons middel 95%? Dreper d eggene? eggene overlever jo magesyre så de tåler vel endel? Hva om jeg løser opp vermox pille/mikstur i en flaske m vann og sprayer rundt i huset,sofa,seng osv? Og Hva skal jeg vaske overflater med? Klorin? Kan jeg ta en ormkur hver 3. Mnd eller hver 6 mnd. For å sikre meg siden d finnes smitte overalt? Eller kan j da bli immun og få et resistens problem? Hva er den BESTE kuren mot småmark?Jeg vet man kan ha mange parasitter man ikke vet om. Kan jeg sjekkes for dette på noen måte? Er Spesielt redd for de parasittene som kan komme opp igjennom halsen..

Kvinne 26
Svar

Hei.


Jeg vil innlede med å gi deg linker til fire grundige svar jeg har skrevet om dette tidligere. Der er svar på det du spør om, samt gode råd angående sanering av hjemmet osv.

De finner du her:


https://www.lommelegen.no/infeksjoner/legesvar/barnemark/69123410

https://www.lommelegen.no/infeksjoner/legesvar/smamark/69120839

https://www.lommelegen.no/infeksjoner/legesvar/smamark/69041946

https://www.lommelegen.no/infeksjoner/legesvar/barnemark/68995274

http://www.lommelegen.no/legesvar/prøv-zentel-mot-gjenstridig-småmark

https://www.lommelegen.no/infeksjoner/legesvar/gjenstridig-smamark/69032259


Du forteller at du har fobi for mark og har OCD. Det farger i svært stor grad hva du tenker om dette, naturligvis, og derfor er nok ikke utelukkende medisiner og hjemsanering det som er nødvendig for deg nå. Du trenger hjelp til å tenke litt anderledes om dette, blant annet ved hjelp av informasjon:

Småmark er ekstremt vanlig, og en stor andel av befolkningen har det til enhver tid. Det er under enhver omstendighet ikke farlig, kun plagsomt og uestetisk. Det er viktig å ha for seg, slik at en ikke blander dette temaet om småmark, sammen med frykt for andre typer parasitter som er verre å få. Det er helt utelukket å bruke jevnlige kurer resten av livet, for du kan jo bli smittet dagen etter at du er ferdig med en kur, uansett. Det vil også øke ditt fokus på dette, fremfor å dempe fokus og frykt, det å teoretisk sett skulle bruke jevnlige kurer over lang tid, for å holde seg "markfri". Du trenger mindre fokus på dette, ikke mer.

Fortsetter du å være redd for noe du ikke egentlig trenger å være redd for (dette er jo både svært vanlig og helt ufarlig, og alle kan få det), så synes jeg psykologisk behandling er langt viktigere enn markkurer osv. Din fastlege kan hjelpe deg med det, om du bestemmer deg for det, for eksempel med henvisning til psykolog.


Så til dine konkrete spørsmål:


Har vasket dørhåndtak, byttet sengetøy, håndklær. Men er d nødvendig å gjøre dette hver dag i 2-5 uker nå?


Nei. En gang er tilstrekkelig.

Men sørg for at alle i husstanden har god håndhygiene foran måltider, og etter toalettbesøk. Alle negler må være helt klipt ned, og bruk gjerne neglbørste. 


 Må jeg fjerne hele sofa trekkene og vaske i maskin? 


Ideelt sett, ja. Om mulig.


Holder det å vaske ting på 30-40 grader med OMO eller MÅ det kokes 60-90 grader? 


Kokvask er det som må til. Ihvertfall av undertøy, sengetøy og håndklær.


Har lest at eggene som sitter på inventar osv ikke dør av verken uttørking eller sterke desinfeksjons midler så d hjelper ikke m antibak. Så hjelper ikke bare spraye sofaen md antibak(70%) spray? Hva med sterkere desinfeksjons middel 95%? Dreper d eggene?


Å utrydde ethvert mulig i egg i en leilighet er ikke mulig. Det handler om å redusere antallet, for å redusere muligheten for resmitte. Og en kan jo heller ikke ødelegge møbler og inventar med sterke kjemikalier, for å unngå resmitte. La derfor denne prosessen styres av sunt bondevett og fornuft, enn frykt. Ideelt sett så bør ikke du stå for dette, siden du styres av angst og unødig høy frykt for denne uskyldige tilstanden.


 eggene overlever jo magesyre så de tåler vel endel? 


Ja det gjør de. Men de tørker ut og dør etter max en mnd.Hva om jeg løser opp vermox pille/mikstur i en flaske m vann og sprayer rundt i huset,sofa,seng osv? 


Helt uaktuelt. Du ville ha trengt særdeles store mengder medisiner, og ikke ville det virket heller. Vermox virker ved å drepe marken i tarmen, den dreper ikke egg. Det finnes en medisin som dreper egg også, se nedenfor om Zentel. Men det kan heller absolutt ikke brukes til å sanere hjemmet for egg!


Og Hva skal jeg vaske overflater med? Klorin? 


De overflater som tåler klorin, kan du saktens bruke klorin på. Men bruk det nå ikke på sofaer med skinn eller tekstil og lignenede, for da ødelegger du møblene.


Kan jeg ta en ormkur hver 3. Mnd eller hver 6 mnd. For å sikre meg siden d finnes smitte overalt? Eller kan j da bli immun og få et resistens problem? 


Nei, det hverken kan eller skal du. Se innledningsvis om dette.


Hva er den BESTE kuren mot småmark?


Vermox gir markfrihet i 95% av tilfellene. Det er en meget effektiv medisin. I gjenstridige tilfeller kan en bruke medikamentet Zentel. 

Fastlegen kan skrive ut denne medisinen på det som heter registreringsfritak. Den inneholder virkestoffet albendazol.
Zentel er henimot 100% effektivt. I motsetning til Vermox som er det som oftest brukes her til lands, virker Zentel nemlig på egg og larver også, ikke bare på marken. Vermox dreper bare marken, og ikke eggene. Det er et trygt medikament med særdeles lite bivirkninger, og det er førstevalg i en lang rekke land i verden, men av ukjent grunn ikke i Norge.
Det er helt uproblematisk å skaffe til veie, på resept fra fastlegen / registreringsfritak (Fastlegen vet hva dette er, et eget skjema som må fylles ut) men det er slett ikke alle leger som kjenner til preparatet, så la gjerne legen lese det jeg har skrevet her om at det dreper egg og larver også, ikke bare selve marken, og at det følgelig er nær 100% effektivt.
Her er mer informasjon om Zentel som du kan ta med til din lege:
http://home.intekom.com/pharm/smith_kb/zentel.html

Kuren kan gjentaes etter tre uker.
La alle familiemedlemmer bruke kuren(e) samtidig.


Jeg vet man kan ha mange parasitter man ikke vet om. Kan jeg sjekkes for dette på noen måte?


Ja. Småmark sjekkes ved at man setter en stripe gjennomsiktig tape mot anus om morgenen, før dusj. Den klistres på et objektglass (glassplate en får hos fastlegen). Alle andre parasitter sjekkes med en avføringsprøve, hvor en ser etter egg. Men hvorvidt du virkelig skal gjøre dette, er jeg ganske tvilende til, for det er meget mulig at det bare vil forsterke ditt unødvendige fokus på dette.


Håper at informasjonen her kan være til nytte for deg. Men det må være ille å være så redd for dette som du er, og det er så unødvendig, så jeg håper at du kan få nødvendig psykologisk hjelp for dette også, for det hjelper jo ingen markkur mot. 

Lykke til.