Flåttbitt

Spørsmål

Sønnen min fikk et flåttbitt for 5 dager siden. Jeg er usikker på når han fikk flåtten - den kan ha vært der opptil 2 dager før jeg fjernet den. Et utslett etter flåttbitt kan jo oppstå opptil 3 uker etter flåttbittet. Vi reiser på ferietur til Spania 2 uker etter at flåtten ble fjernet, dvs. at det kan komme flåttbittutslett mens vi er på ferie. Regner med at man bør begynne på en antibiotikakur så fort man oppdager utslettet? Vanligvis så vet jeg at jeg har fjernet flåtten innen 24 timer, men ikke denne gangen.
Bør jeg ta en blodprøve av han før vi reiser for å se om han har blitt smittet av borrelia?
Bør jeg ta med meg antibiotika på ferieturen i tilfelle utslett, eller går det greit å begynne på antibiotika etter ferieturen (1 uke) hvis vi oppdager utslett under ferien?
Er det evt. vanskelig å få tak i riktig antibiotika og få riktig dose for små barn i Spania?
Hvis man tar blodprøve - hvor lang tid tar det å få svar på om man er smittet av Borrelia? Kan man stole på resultatet av en slik prøve når den blir tatt ca. 1 uke etter flåttbittet?

Svar

Hei.

Skal svare på dine spørsmål fortløpende:

"Regner med at man bør begynne på en antibiotikakur så fort man oppdager utslettet?"

Ja.

"Vanligvis så vet jeg at jeg har fjernet flåtten innen 24 timer, men ikke denne gangen. "

Kommentar: Det å fjerne flåtten innen 24 timer reduserer sjansen for smitte, men gir ingen garantier.

"Bør jeg ta en blodprøve av han før vi reiser for å se om han har blitt smittet av borrelia? "

Nei. Den vanligste sykdommen man får av borrelia, er det som heter erytema migrans, og det er den kjente røde ringen som vokser i diameter. Det er en klinisk diagnose, dvs diagnosen stilles ut fra typisk sykehistorie og typisk utslett, uten blodprøver. Å ta blodprøver gir ofte tidvis forvirrende og sprikende resultater, og er heller ikke nødvendig for å stille denne diagnosen.

"Bør jeg ta med meg antibiotika på ferieturen i tilfelle utslett, eller går det greit å begynne på antibiotika etter ferieturen (1 uke) hvis vi oppdager utslett under ferien? "

Det er ingenting i veien for at du kan ta med Apocillin, som er det mest effektive. Forklar situasjonen for fastlegen, som også vil si hvilken dose sønnen deres skal ha. Men denne medisinen finnes jo absolutt i Spania også, så det er ikke slik at du er nødt til å ta den med. Det kan bare gjøre det litt enklere og mer praktisk, om han skulle få et sirkulært utslett som vokser i diameter hele tiden, rundt der flåtten stod.

"Er det evt. vanskelig å få tak i riktig antibiotika og få riktig dose for små barn i Spania? "

Nei, overhodet ikke vanskelig å få tak i penicillin, -som det også heter på spansk. Men vi kan kanskje se for oss situasjoner med språklige problemer, evt leger som ikke kjenner like godt til borrelia som vi gjør osv, så for lettvinthets- og sikkerhets skyld er det for så vidt en god ide å ta det med seg. Selv om det selvfølgelig er absolutt mest sannsynlig at han IKKE har blitt smittet av borrelia. De fleste flått er ikke bærere av borrelia.

"Hvis man tar blodprøve - hvor lang tid tar det å få svar på om man er smittet av Borrelia? Kan man stole på resultatet av en slik prøve når den blir tatt ca. 1 uke etter flåttbittet?"

Han skal ikke ta blodprøve. Både lege og pasient kan risikere å bli "forvirret på høyere plan", resultater kan mistolkes, falskt positive og falskt negative kan forekomme, og fremfor alt så oppfører ikke antistoffene seg like forutsigbart ved borrelia som ved andre infeksjoner. Og også fordi at diagnosen pr definisjon er og skal være en klinisk diagnose, som det også er vanskelig å ta feil av. Hvis dere ser et sirkulært utslett rundt der flåtten var, så tegn en strek med tusj eller penn akkurat langs kanten av utslettet. Og så ser dere i løpet av 1-2-3 dager om utslettet vokser. Det er en veldig nyttig og sikker måte å følge med på slike eventuelle utslett på.

Håper det var greie svar.
Men husk på at et flåttbitt er særdeles vanlige greier, som mange av oss får i ett sett hele sesongen, og det er alt annet enn ensbetydende med at man får en borreliainfeksjon.
God ferie!