Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Flåttbitt i utlandet. Sliten og angst

Spørsmål

Hei. For ca 2 år siden var jeg på ferie i Portugal. Der ble jeg bitt av et insekt i låret. Jeg hadde influensasymptomer i en dag eller to, men jeg husker ikke om dette var før eller etter insektsbittet. Jeg tenkte i alle fall ikke noe over at disse to tingene hadde en sammenheng. Bittet må ha skjedd på natten for jeg la bare merke til et bittmerke, men det gjorde ikke vondt. Jeg hadde heller ingen andre symptomer. Noen uker senere oppstod det en lyserød ring rundt bittstedet. Jeg hadde fortsatt ingen andre symptomer, men la merke til at dersom jeg kom borti området så kunne det gi en brennende følelse.

Jeg husker ikke hvor lang tid det tok, men etter noen måneder var alt helt normalt.

I ettertid har jeg til tider følt meg sliten, utmattet og hatt noe angst. Men det må sies at jeg tror dette heller skyldes langvarig stress på jobb og utbrenthet. Jeg har hatt perioder der jeg har følt meg helt fin også.

Grunnen til at jeg skriver nå er at jeg i dag ble bitt av flått. Når jeg søker informasjon om dette ser jeg at det er lignende symptomer som beskrives i forbindelse med Borreliose. Jeg lurer derfor på om det er mulig at jeg kan ha blitt smittet av dette?

Mann 37
Svar

Hei! Flått finnes i Portugal og det kan ikke utelukkes at du er blitt stukket. Det som er rart er at du skal ha blitt stukket om natten. Flåtten sitter vanligvis i gresset og hopper over på huden hvor den biter seg fast. Ofte ser man broddspissen igjen. Jeg tviler på at det var flåttbitt du hadde.utslettet passer i med tiden. 3-30 dager etter bitt oppstår dette. Jeg tror mere på at du har opplevd en immunologisk reaksjon på et stikk. Dette sees ved erytema multiforme minor. Tilstanden er selvhelbredende når det er kun avgrenset til et bitt. Det er mulig å teste seg for antistoffer for tidligere gjennomgått borrelia infeksjon, men det vil ikke gi svar på om det var hendelsen i Portugal

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-