Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fire måneder gammel gutt med hoste etter bronkiolitt

Spørsmål

Hei. Sønnen min på 4,5 mnd var for en mnd siden syk med Bronkiolitt/ RS-virus og Rhinovirus. Dette varte ca. 1,5 uker, og han har siden den gang hostet litt, si typ et par host to til tre ganger om dagen, ingenting på natt. Høres ut som tørrhoste. Han har verken tett- eller rennende nese og almenntilstanden er fin, spiser godt (får kun morsmelk) og er generelt en blid og fornøyd gutt. Hvor lenge kan hosten sitte i, eller kan det være noe annet som plager? Har ingen familiemedlemmer med astma. Spedbarn skal jo helst ikke hoste, så når han gjør dette (enda) uten å være syk, begynner jeg jo å lure litt. Er dette egentlig ikke noe å bry seg med? Vi voksne hoster jo litt av og til hvis noe irriterer i halsen. Jeg leste et sted at spedbarn kan hoste hvis de har vondt i magen, stemmer dette? Vi er ikke-røykere, bor i nytt hus, har det kjølig på soverommet, hvis dette er av betydning.

Kvinne 28
Svar

Hei, takk for spørsmålet ditt. 


Mange spedbarn blir syke med luftveisvirus allerede i de aller første månedene av livet. RS - og rhinovirus er blant de vanligste, og særlig på den tiden av året vi er inne i nå ser vi mange tilfeller av dette og flere av barna vil trenge innleggelse i sykehus for å få pustestøtte. 


Ettervirkningene av slike infeksjoner er det mye usikkerhet rundt, og man har trodd at ekstkra mange av disse barna utvikler astma. Tidligere ble mange av dem behandling for astma fordi de kraftige infeksjonene var tidlige tegn på astma - men den oppfatningen  har vi nå gått bort fra. Det er imidlertid betydelig ulikhet barn imellom på hvor dårlige de blir av luftveisinfeksjoner - noen vil bli ekstra tette i pusten mange ganger og kanskje hoste mye i løpet av vinteren. Vi betegner det som at disse barna i småbarnsårene har ekstra følsomme luftveier. 


At ditt barn hoster litt i tiden etter å ha hatt en luftveisinfeksjon ville jeg ikke legge vekt på. Kun litt hoste et par ganger om dagen tilsier ikke at han har noen pågående infeksjon, men uten å ha undersøkt ham selv tør jeg ikke si noe mer om årsaken til hans hoste. 


Sammenhengen mellom hoste og magesmerter hos småbarn vil jeg tro skriver seg fra at sure oppstøt er svært vanlig hos våre minste, og noen av dem blir plaget av hoste. Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-