Femte sjukan och graviditet

Spørsmål

Min kone og jeg har en sønn på 1,5 år, og vi planlegger å få et barn til. Både sønnen og kona har vært litt småsyke de siste dagene, og sønnen vår har vært rød i kinnene. Vi har tenkt at det kan passe med den 5. barnesykdommen, men vi har ikke vært hos lege for å få dette verifisert. Vi har hørt at det kan være farlig å bli smittet med den 5. barnesykdommen for gravide. Hun er ikke gravid nå, men bør vi vente en stund med å prøve å lage barn, og i så fall hvor lenge?

Mann
Svar

Hei och tack för din fråga!

Femte sjukan (erythema infectiosum) orsakas av ett virus som heter parvovirus B19. Detta ger hos barn måttlig feber, allmänsymptom och de klassiska röda kinderna. Barnen brukar inte bli särskilt sjuka och feber viker ganska snabbt. Det stämmer att parvovirus kan ställa till med problem när det gäller graviditet. Det spelar ingen roll för den gravida kvinnan - hon får en sjukdom som ointe är allvarligare än för vem som helst. Däremot kan barnet /fostret påverkas. Viruset hos en sjuk kvinna kan i vissa fall transporteras över till fostet och orsaka skador. Skadorna består främst i att en blodbrist (anemi) uppträder hos fostret. Detta kan i värsta fall leda till spontanabort. Fostret är som känsligast i den 2:a trimestern, dvs i graviditetsvecka 14-28.

I ert fall tycker jag INTE att misstanken på sönnens pågående infektion ska hindra er för att pröva å lage barn. Hade sönnen varit sjuk med röda kinder tre månader in i graviditeten finns det större anledning till oro.

Hoppas detta var till någon hjälp,

med vänlig hälsning,

Per Åkesson

Infeksjonslege