Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fem år gammel gutt med hyppig feber

Spørsmål

Hei. Har en gutt som fyller 5 år i høst, går i bhg og spiller fotball x1 pr uke. Utenom det er han aktiv hjemme med sykling, trampoline osv. Han har siden han fylte 2 år hatt hyppig feber (2 hver mnd noen ganger hver mnd) og høy feber godt over 40! Han er borte mellom 15-20 ganger pr år fra bhg. Klager enkelte ganger over brystsmerter, ikke tungpustet eller cyanotisk. Men vi har en del hjertefeil i familien, hans kusine døde av hjertefeil. Han har vært hos ønh uten funn! Sjelden hos lege (j er spl selv) og aldri fått ab behandling! Bør han utredes? Sjekke hjertet? Han spiser og drikker normalt og vokser godt men hver gang han har feber og j må gi febernedsettende så tenker mammahjertet at det burde vært sjekket! Mvh Camilla Mørken Ingebretsen

Mann 4
Svar

Hei, takk for spørsmålet. Mange barn har som din sønn ofte feber. I de aller fleste tilfeller er det ubetydelige infeksjoner som er årsak til feberen - men det er naturlig å få det undersøkt, særlig når det blir et mønster med hyppig/regelmessig feber over tid. Slik du beskriver gutten din er han i god form både mellom og under feberepisodene, men det er naturlig å få ham undersøkt av lege - når han har feber. 


Spørsmålet er jo hva som er årsak til feberen hans; øreverk, forkjølelse, urinveisinfeksjon... listen er lang, og det er naturlig å begynne øverst og så jobbe seg nedover. Ubetydelige lufveisinfeksjoner er vanligst, men dersom det under feberepisodene ikke er noen tegn til luftveisinfeksjon vil det være viktig å undersøke for andre infeksjoner. For det vil eksempelvis ved hyppige urinveisinfeksjoner, selvbegrensende eller ikke, være helt avgjørende å få undersøkt om det er en årsak som skal behandles. 


Mitt råd er med andre ord å få ham undersøkt en gang eller flere mens han er dårlig; ta med en urinprøve og få tatt prøver fra nese, hals etc.