Feilbehandling med antibiotika

Spørsmål

Hei, Jeg har en datter på 5,5 måned. Da hun var 3 mnd fikk hun en betent flekk på kinnet på størrelse med en kronemynt. Det var rødt og hissig med gul skorpe, så tydelig infisert. Jeg prøvde å behandle med Basmicyn og fuktighetskrem, men da det ikke ble bedre etter et par uker tok jeg henne med til legevakten. Legen mente det var en brennkopp som måtte ha antibiotikabehandling. Hun fikk Dalacin og gikk på det i 7 dager. Kuren funket ikke så jeg tok henne med tilbake til legen, denne gangen til fastlegekontoret vårt, og en vikarlege da vår fastlege var på ferie. Hun var enig med legen på legevakten og mente hun måtte gå på kuren i 3 dager til, så da gjorde vi det. Så dro vi på ferie og såret var fortsatt ikke borte etter 10 dager på Dalacin. Da dro vi til en lege der vi var på ferie og han var totalt uenig i antibiotikabehandlingen og mente det måtte lokalbehandles, så han skrev ut Brulidine salve til henne. Etter et par dagers bruk så det ut som det var på vei til å forsvinne, men det blusset opp igjen etter kort tid, så da virket ikke den heller. Hjemme igjen fra ferie fikk vi time hos vår fastlege som mente at hun hadde fått feil type antibiotika og ville sette henne på Ery-max i 7 dager, men sa at hvis vi ikke så noen virkning etter noen dager skulle vi avbryte behandlingen og smøre med en kortisonsalve somheter Terra-Cortil. Antibiotikaen fungerte ikke denne gangen heller så da begynte jeg med salven, og da ble det nesten umiddelbart borte. Snakket med en hudlege og helsesøster i ettertid som var sjokkerte over at hun fikk antibiotika så lett og at kortison er riktig behandling i slike tilfeller. Nå sitter jeg igjen veldig frustrert over at hun har blitt feilbehandlet 2 ganger med antibiotika i en alder av 5,5 mnd og lurer på hva det er som gjør at leger kan mene så forskjellig? Jeg er også bekymret over at hun kan bli resistent og få ettervirkninger av dette. Hva er sjansene, og hvor mye er det som egentlig skal til for at det skal få negative effekter?

Kvinne 31

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei! Det er vanskelig i retrospekt å si om det var feilbehandling. Gul skorpe og rød ring kan meget vel være brennkopper. Lokalbehandling med antibiotika krem er vanligvis tilstrekkelig ved lokalisert brennkopper. I dette tilfeller dreier det seg sannsynlig om en eksemflekk som er blitt infisert. Infeksjonen forsvant med antibiotika, men eksemet forsvinner først etter kortisonkrem. Det at hun har fått flere typer antibiotika på kanskje unødvendig indikasjon får ikke konsekvens for barnet annet enn mulige bivirkninger som løs mage. resistens mot antibiotika øker ved økende bruk og i et  samfunnsperspektiv er det uheldig. Du skal ikke være redd for ettervirkninger hos henne. 

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-