Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Feber som kommer og går

Spørsmål

Hei. Sønnen min på 16 mnd har siste tiden hatt feber som kommer og går. Han kan få feber på ettermiddag på ca 38-39,5 grader, ved leggetid og iløpet av natta har den kommet tilbake til 37. Tilbake i barnehage på dagen, blid og fornøyd der. Etter noen dager er det samme runden. Dette har skjedd ca 5-6 ganger etter nyttår. I tillegg har jeg og de i barnehagen lagt merke til at han ofte er kald på hender og føtter selv om han er aktiv inne og har på seg tynt lag med ull. Ett tilfelle av blålige lepper, men på legevakta ble det ikke konkludert med noe videre oppfølging i og med at han virket grei i formen. Legen fikk ikke hørt godt nok på hjertelyd på grunn av at han gråt. CRP var fin. Er disse korte febertoppene grunn til å undersøke han videre, eller er dette normalt for en som holder på å få tenner og er omgitt av forkjølte unger mye av tiden? Han sover nå ganske godt, ca 11 timer natt, 3- 4t på dagtid. På forhånd takk!

Kvinne 36
Svar

Hei, og takk for fine spørsmål om tilbakevendende feber hos en snart halvannet år gammel gutt. 


Som du antyder, er jo feber allminnelig og tilbakevendende hos barn i barnehage - særlig de første par årene. Immunforsvaret til små barn er godt utviklet, men det mangler viktig erfaring med å håndtere de vanlige virus og bakterier vi omgir oss med. Den utvikles igjennom barneårene takket være smitte fra kjente og ukjente, godt støttet av barnevaksinasjonsprogrammet.


Som du antyder er slike infeksjoner den aller vanligste årsaken til korte feberforløp hos småbarn. Noen vil 'alltid' være syke i flere dager, andre rister det av seg i løpet av en dag eller en kveld - slik dere beskriver. Det er i din sønns alder slett ikke uvanlig at den ene infeksjonen biter den andre i halen, slik at barna er konstant tette i nesa og har varierene feber i flere uker i strekk. Kalde hender og føtter er heller ikke sjelden å se, særlig ved temperatursvingninger. 


Så finnes det flere tilstander med tilbakevendende feber av helt andre årsaker. Felles for dem er at hver omgang med feber varer i flere dager, og ledsages av andre plager slik som hovne ledd, vond hals, utslett eller vondt i magen. 


Dere har gjort rett i å ta ham med for undersøkelse når slike episoder gjentar seg; det er ikke deres jobb å vurdere om det bare er enda en forkjølelse eller noe som trenger mer oppfølging. Men utfra det dere beskriver, med en flott gutt uten andre plager og med normale funn ved undersøkelse mens feberen stod på, behøver dere ikke undersøke ham nærmere per nå - men det kan jo være en ide å ta ham med til fastlegen en gang i løpet av vinteren for en sjekk.