Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Feber, leddsmerter, halsvondt, syk. Influensa?

Spørsmål

Hei. Gjelder mann, 21 år, ellers frisk og rask. Startet med feber 4-5 dager, så halsvondt. Legen ga penicillin uten andre undersøkelser. Etter 24 t begynte verk i skulderledd, etter 48 t verket han i alle ledd , tær, fingre, knær osv .. så ille at han nesten ikke kom opp av senga. Ny lege målte crp til 50, han er ellers i fin form. Ikke feber, ingen utslag i dag på streptokokker. Sendt hjem med ny kur på antibiotika, i tilfelle han reagerte på pencillinen.( den sluttet han på etter to dager!) Hva kan dette være? Dette er en gutt som aldri klager. Dette er nesten første gang han selv ville til lege. Paracet hjelper ikke mot smertene? Litt kløe i huden).

Mann 21
Svar

Hei.


Jeg synes alt du beskriver, stemmer på en prikk med influensa. Feber, halsvondt, leddsmerter, nedsatt almentilstand og kraftig sykdomsfølelse, Moderat forhøyet CRP på 50, ingen effekt av antibiotika. I tillegg er det jo influensasesong.

Men legen ga ham altså en ny antibiotikakur nå. Det betyr at legen mener han har en bakteriell infeksjon av noe slag, for ellers hadde han ikke fått antibiotika. Influensa skyldes som kjent virus, og antibiotika har ingen effekt, og ingen lege vil derfor skrive ut antibiotika mot en influensa.

Jeg synes derfor at denne mannen bør spørre legen om hvilken diagnose legen har stilt, for å vite grunnlaget for antibiotikakuren. 

Legens konklusjon om at det var en bakteriell infeksjon kan enten være rett, og da kan antibiotikakuren komme til å virke, eller det kan være en feil konklusjon og diagnose, dvs at det ikke er en bakteriell infeksjon, men en virusinfeksjon, (for eksempel influensa, slik jeg synes dette høres ut som) og da virker ikke antibiotikakuren. Da vil han imidlertid bli bra av seg selv med tiden, ved hjelp av kroppens immunforsvar. 

Håper det var grei informasjon. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-