Falskt positiv prøve for hepatitt-B-antistoffer

Spørsmål

Jeg er blitt testet for hepatitt B i forbindelse med IVF-behandling. Jeg har fått kopi av laboratorieresultatene. Under S-Anti-HBc står det verdi 2,6, med en kommentar: "Hepatitt B. Isolert svak reaktiv anti-HBc som ikke kan bekreftes med tilleggstest må anses som en uspesifikk reaksjon uten klinisk betydning. Ikke hatt hepatitt B tidligere. Samme funn i 2014." Under referanseområde står det NEG (<0,50). Tyder dette på at jeg kan ha hepatitt? Legen har ikke tatt dette opp med meg, og jeg frykter at legen har oversett noe. Bør jeg ta en ny test? Under S-HBsAg og S-Anti-HBc, alt.meo er svarene NEG.

Kvinne, 40

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Her har jeg konferert med spesialist i dette fagfeltet, infeksjonsmedisiner Per Åkesson ved Lund Universitetssykehus. Jeg siterer hans svar:

"Kvinne, 40, har INTE haft hepatit B. Antikroppstester ger ibland falskt positiva utslag. Tydligen har detta hänt i denna kvinnas anti-HBc test. Eftersom det konfirmerande testet (med en annan metod, sannolikt Western blot som är mer specifik) var negativt kan man bortse helt från den ospecifika reaktionen som tydligen gav en liten titer, alltså värdet 2,4. Det viktigaste för kvinne, 40, är ändå att HBsAg är negativt. Det är det enda IVF-kliniken bryr sig om. Men du alltså utan problem ge ett lugnande besked om anti-HBc testet: hon har aldrig haft hepatit B."

Mine kommentarer:
Antikropp = antistoff
Falskt positiv: Det betyr at prøven slår ut på ting den ikke skulle ha slått ut på.

Han levner som du ser ingen tvil her; du har ikke hatt hepatitt B, og det er falskt positivt svar.
Ha det bra!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn